Hlavní obsah

Někteří ruští zdravotníci zpochybňují oficiální údaje o počtu nakažených

Svět bez obalu: Někteří zdravotníci zpochybňují oficiální údaje o počtu nakažených v Rusku.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

V Rusku zemřelo za poslední den nejvíce lidí s onemocněním covid-19 od začátku pandemie. Moskva hlásí 141 zemřelých.

Článek

Ruský federální operativní štáb oficiálně oznámil, že 20. října byl zaznamenán nový rekord, když vzrostl počet případů nemoci covid-19 o 16 319 případů. Ve středu evidovaly úřady 15 700 nově potvrzených případů. Už několik dní se drží denní přírůstek nad 15 000. Přesto o těchto číslech existují vážné pochybnosti.

„Teď je to mnohem horší, než tomu bylo v květnu nebo v červnu. Je zde obrovské množství pacientů, nedostatek lůžek, velké množství pozitivních diagnóz. To představuje pro náš zdravotní systém velký nápor. I zdravotní stav pacientů je horší,“ říká zdravotní sestřička z permské nemocnice.

Aleksej Rakša byl v červenci vyhozen z ruské vládní statistické agentury Rosstat poté, co veřejně publikoval, že je s oficiálními daty manipulováno. Statistik si myslí, že v tom úřady pokračují.

„První věc, které jsem si všiml, že se čísla nakažených v určitých regionech ve dvou po sobě jdoucích dnech opakovala, anebo tam byl jen minimální rozdíl,“ říká ruský statistik.

„Pak se to najednou zhoršilo, jako kdyby ty údaje navýšili. Například krasnodarské úřady se obávaly, že se dostanou nad 100 případů denně, takže se ta čísla pohybovala pořád okolo té stovky. V jiných regionech zase došlo ke zvláštnímu přírůstku okolo nových úrovní,“ dodává Rakša.

Artjom Boriskin, který pracuje jako řidič sanitky v permské nemocnici, si také všiml nesrovnalostí v číslech.

„Statistika ukazuje, že většina pacientů má jen slabý průběh nemoci. My ale máme 60 vážných případů, což by statisticky mělo znamenat, že bychom celkem měli mít třeba 180 nebo 300 případů. Ale oficiální údaje uvádějí, že tu je jen 80 případů,“ domnívá se Boriskin.

Jiní zdravotníci, se kterými reportéři RFE/RL hovořili, také vyjádřili pochybnosti o oficiálních statistikách. Ruská vláda ale obvinění, že by manipulovala s údaji, odmítá.

Už v květnu například Kreml popřel podobné tvrzení novinářů z Financial Times a New York Times. Jejich články uváděly, že je v Rusku úmrtnost na covid-19 mnohem vyšší než jinde ve světě, což nasvědčuje tomu, že se celkové počty nakažených úmyslně snižují.

Více v úvodní reportáži. Video je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované