Hlavní obsah

Nelegální billboardy tu budou další desítky měsíců. V lepším případě

Zvykejte si na nelegální billboardy. Budou tady nejspíš ještě dlouho.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Už pět měsíců jsou billboardy u silnic první třídy a dálnic nelegální. Zatím se jich ale podařilo odstranit jen zlomek.

Článek

I když se na přelomu loňského srpna a září zdálo, že odstranění nelegálních billboardů od dálnic a silnic prvních tříd je otázkou krátkého času, po pěti měsících se ukazuje, že to naopak ještě dlouho potrvá.

Odstranit je měli jejich majitelé nebo úřady. Například Ministerstvo dopravy v září tvrdilo, že odřezávat reklamní poutače začne do konce měsíce.

Situace v lednu 2018 je však podle zjištění Seznamu jiná.

„Od dálnic zmizelo zhruba 120 billboardů, část z toho jsou ty, které odstranilo Ředitelství silnic a dálnic na pokyn ministerstva, ale část odstranili sami provozovatelé. Jejich tempo je zhruba 100 odstraněných zařízení měsíčně,“ říká mluvčí Ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Kdyby tímto tempem pokračovali majitelé dále, zmizí poslední nelegální billboard někdy v roce 2020.

„Je to limitované především časem, ve kterém se dá pracovat na dálnicích v zimním období,“ říká k tempu odstraňování mluvčí Svazu provozovatelů venkovní reklamy Lukáš Váňa.

U silnic prvních tříd, kde rozhodují kraje, může být situace jiná. Celkově se zatím podařilo odstranit 300 poutačů, avšak region od regionu je tempo jiné.

Například v Jihomoravském kraji zmizelo 168 reklam ze 400. Tímto tempem mohou mít v červnu hotovo.

Naopak v Královéhradeckém kraji odstranili 15 poutačů zhruba z osmi set, takže pokud se situace neurychlí, pak by se nelegální billboardy odstraňovaly ještě dalších dvacet let.

Hned v pěti krajích se však ještě ani nezačaly nelegální poutače sčítat. A tedy ani odstraňovat.

Více v reportáži v úvodu článku.

Reklama

Doporučované