Hlavní obsah

Nelegální byznys posvěcený vládou. Na Facebooku se prodává deštný prales

Foto: Profimedia.cz

Snímek z loňského pochodu proti odlesňování amazonského pralesa.

Reklama

„Plíce světa“ zabíjí další lidská činnost – nelegální prodej půdy, která je domovem mnohých domorodých skupin. Podle investigativy BBC prodej probíhá na facebookovém Marketplace a sahá až do nejvyšších pater brazilské politiky.

Článek

Facebookový Marketplace se stal prostředkem nelegálního prodeje pozemků chráněných území deštného amazonského pralesa, národních lesů a domova domorodých obyvatel. Podle zjištění BBC některé z těchto pozemků avizovaných k prodeji prostřednictvím Facebooku dosahují velikosti tisíce fotbalových hřišť. Současný stav odlesňování v brazilském amazonském pralese je přitom na svém desetiletém maximu.

Facebook sice uvedl, že na odstranění problému je „připraven spolupracovat s místními úřady“, ale naznačil, že samostatná opatření k zastavení obchodu nepodnikne. „Naše obchodní politiky vyžadují, aby kupující a prodávající dodržovali zákony a předpisy,“ dodala kalifornská technologická firma pro BBC. Technologickou firmu tak vyzývají i představení zasažených domorodých komunit.

Podle aktivistů ale prodej půdy není ochotná zastavit ani vláda. „Dobyvatelé této země se cítí být v právu do té míry, že se nestydí za to, že chodí na Facebook uzavírat nelegální dohody o pozemcích,“ řekl Ivaneide Bandeira, šéf nevládní organizace pro životní prostředí Kanindé.

Nákup přes Facebook Marketplace je zcela prostý. Kdokoli po zadání portugalských ekvivalentů ke klíčovým slovům jako „les“ „domorodá džungle“ nebo „dřevo“ na nelegální parcely narazil a vybral si lokalitu mezi jedním z amazonských států. Některé z výsledků obsahují satelitní snímky a souřadnice GPS.

Mnoho prodejců otevřeně přiznává, že pozemkový certifikát, tedy jediný dokument, který podle brazilského práva dokazuje vlastnictví půdy, nemají. Ilegální činnost se ale těší oblíbenosti a je poháněna nejen rozsahem brazilského chovu dobytka.

Nelegální byznys bez rizika

Mezi prodejci na Facebook Marketplace je i Fabricio Guimarães, se kterým se skrytou kamerou jednali novináři BBC. „Není tu žádné riziko inspekce státními orgány,“ říká ve videu a prochází se po vlastnoručně vypálené uličce uprostřed deštného pralesa. Vzhledem k tomu, že byla půda nelegálně vyklizena a upravena k zemědělství, svou původní požadovanou cenu ztrojnásobil na 35 000 dolarů (asi 757 tisíc korun).

Fabricio není farmář. Má běžné zaměstnání ve městě a deštný prales pro něj představuje investiční příležitost. Když se dověděl o vyšetřování BBC, svůj byznys už dále komentovat nechtěl.

Velká část facebookových reklam nabízela půdu v oblasti Rondônie, nejvíce odlesněného státu v brazilském deštném pralese. BBC uspořádala setkání čtyř prodejců z tohoto státu a reportéra v utajení vydávajícího se za právníka zastupujícího bohaté investory.

Jeden ze zúčastněných prodejců, Alvim Souza Alves, se pokoušel prodat část země uvnitř domorodé rezervace Uru Eu Wau Wau za zhruba 16 400 liber (zhruba půl milionu korun) v místní měně. Místo je domovem domorodé komunity o více než 200 lidech. Podle brazilské vlády zde žije nejméně pět dalších skupin, které ale nebývají v kontaktu s vnějším světem. Tuto skutečnost ale Alves „právníkovi“ popíral. „Nejsou tam žádní domorodci. Ti žijí 50 kilometrů daleko od mého pozemku. Ale netvrdím, že se někdy nebudou procházet kolem,“ tvrdil.

BBC ukázala reklamu na Facebooku i vůdci komunity Uru Eu Wau Wau. Podle něj se nabízený pozemek nachází v oblasti domorodci využívané k lovu, rybolovu a sběru ovoce. „Tohle je absolutní nedostatek respektu,“ řekl. „Neznám tyto lidi. Myslím, že jejich cílem je odlesnit domorodou půdu, odlesnit to, co stojí. Dalo by se říci, že odlesnit naše životy.“ Dle něj je namístě zásah nejen úřadů, ale také Facebooku, který by měl přijmout jasná opatření.

Foto: Profimedia.cz

Srovnávací snímky z oblasti Rondônie. 1989 vs. 2019.

Spolupráce s brazilskou vládou

S nelegálním trhem s půdou pak mává i očekávaná amnestie. Alves prozradil, že ve spolupráci s ostatními lobboval u politiků, aby jim pomohli vlastnit ukradenou půdu legálně. „Řeknu vám pravdu: pokud to nebude vyřešeno prezidentem Bolsonarem, už to nevyřeší nic,“ řekl o současné vládě.

Společnou strategií je půdu odlesnit a poté prosit politiky o zrušení jejího chráněného stavu, protože již neslouží svému původnímu účelu. Obchodníci pak mohou parcely oficiálně koupit přímo od vlády, čímž proces legalizují.

Alves reportéra BBC v utajení vzal i na setkání s mužem, kterého popsal jako vůdce asociace Curupira. Brazilská federální policie činnost této skupiny definuje jako nelegální zabírání půdy zaměřující se na invazi do domorodého území. Oba muži reportérovi řekli, že vysoce postavení politici jim pomáhali i pořádat setkání s vládními agenturami v hlavním městě Brasílii.

Hlavním spojencem má být kongresman plukovník Chrisóstomo, člen Sociálně liberální strany, které byl Bolsonaro až do založení vlastní strany také členem. Chrisóstomo pro BBC uznal, že uspořádat setkání pomohl, údajně však netušil, jakých pozemkových invazí se skupina účastnila. „Neřekli mi to,“ uvedl. „Pokud napadli zemi, už nemají moji podporu.“ Na otázku, zda lituje uspořádání schůzek, odpověděl: „Ne.“

Brazilský ministr životního prostředí Ricardo Salles uvedl, že „vláda prezidenta Jaira Bolsonara vždy dávala jasně najevo, že jde o vládu s nulovou tolerancí vůči jakékoli trestné činnosti, včetně ekologické.“

Proti jeho tvrzení jde například fakt, že Bolsonarova vláda o 40 procent snížila rozpočet pro federální agenturu odpovědnou za regulaci odlesňování. Podle Sallese ale vymáhání práva v Amazonii brání současná pandemie, a zodpovědnost je tak na vládách jednotlivých států. „Vláda letos zřídila operaci Verde Brasil 2, jejímž cílem je kontrolovat nelegální odlesňování, nelegální požáry a spojit úsilí mezi federální vládou a státy,“ dodal.

Práci Bolsonarovy vlády neoceňuje ani federální prokurátor Rondônie, podle kterého se situace za současného vedení jen zhoršila. „Situace je opravdu zoufalá,“ řekl. „Výkonná moc hraje proti nám. Je to skličující.“ Pokud jde o Facebook, tvrdí, že odhalování, které prodeje nezákonné jsou a které nikoli, by bylo příliš složitým úkolem. Zodpovědnost by tak měly nést místní soudní a jiné orgány. Nezdá se však, že by byl pro ně problém natolik závažný, že by vedl k zastavení veškerého prodeje amazonských pozemků na trhu.

Ivaneide Bandeira, která se již 30 let snaží bojovat proti odlesňování ve státě Rondônia, pro BBC uvedla, že ztrácí naději. „Myslím, že se jedná o velmi těžkou bitvu. Je opravdu bolestivé sledovat, jak se les stále více ničí a zmenšuje,“ řekla. „Nikdy, v jakémkoli jiném okamžiku v historii, nebylo tak těžké udržet les na nohách.“

Reklama

Doporučované