Hlavní obsah

„Nelejte to pivo z oken, nevím, jak ho účtovat.“ Internet baví nové sazby DPH

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Nově chystané sazby DPH na pivo vyvolaly vlnu nesouhlasu na sociálních sítích. O výši daně bude rozhodovat i to, zda si zákazník pivo vypije v restauraci, nebo si ho odnese s sebou.

Článek

Když si v restauraci dáte pivo a vypijete ho na místě, bude daň z přidané hodnoty 10 %. Když si ho ale necháte načepovat do džbánku a odnesete s sebou, daň bude 21 %. A když dostanete u stánku naproti chuť na nealkoholické pivo do kelímku, bude daň 15 %.

Tabulka poradenské společnosti V4 Group s nově chystanými sazbami DPH na pivo, platnými od května, ovládla český Twitter. Příliš komplikovaný výpočet toho, jaká daň se odvádí z jakého piva, vyvolal vlnu posměšných příspěvků.

„Od 1. 5. bude pivo ve stánku zatíženo jinou DPH než pivo v restauraci. A to zase bude mít jinou DPH než pivo s sebou do džbánku. Ovšem nealkoholické pivo ve stánku má jinou DPH, než když si ho dáte v restauraci. Omlouvám se, už jsem z toho narovnání podnikatelského prostředí celý zmatený,“ poznamenal k nové normě nový místopředseda ODS Martin Kupka.

Ke kritice se připojil i Mikuláš Ferjenčík z Pirátské strany: „Tak dlouho vláda narovnávala podnikatelské prostředí, až restaurace z točeného piva platí DPH 10 % a stánek naproti 21 %. Tým profíků, fakt.“

„Nelejte to pivo z oken“

Reakcemi na adresu nových sazeb nešetří ani běžní uživatelé sociálních sítí. „Moje oblíbené daňové úniky – nechat si vrátit na stravenku, objednat si v Mekáči s sebou, ale sníst si to tam, přelít si pivo ze sklenice do džbánu a odnést ho,“ napsal uživatel Pavel Koběrský.

„Chlapi, nelejte to pivo z oken, já pak nevím, jak to mám účtovat,“ vtipkuje Stanislav Pavlů v narážce na slavnou hlášku z filmu Vesničko má středisková.

Na zmíněnou tabulku zareagovala sama ministryně financí Alena Schillerová (ANO) článkem ministerstva financí, který měl nově chystané sazby objasnit.

Ministerstvo zde příklady uvedené v tabulce nijak nerozporuje. Tvrdí však, že tabulka je „účelovou kombinací různých druhů nápojů konzumovaných v různém prostředí, a to včetně extrémních modelových příkladů, které se v praxi reálně nedějí“. Jako extrémní příklad uvádí nealkoholické pivo natočené do džbánu a odnesené z provozovny.

V rámci prodeje piva má podle ministerstva jít pouze o dvě sazby DPH. A to 10 % pro točené pivo zkonzumované přímo v restauraci a 21 % pro balené a točené pivo zkonzumované mimo restauraci. K druhé zmíněné sazbě však patří i pivo zakoupené například u stánku na fotbalovém zápase, protože ten „nenaplňuje podstatu restaurační služby“.

„Jediná změna, kterou v této souvislosti ministerstvo financí zavádí, je snížení DPH na poskytování stravovacích služeb a prodej nealkoholických nápojů a točeného piva v restauracích. A to v souvislosti se zbývající vlnou EET,“ dodala v odpovědi na tabulku Alena Schillerová.

Reklama

Doporučované