Hlavní obsah

Nemají chrániče, v bráně jim chytá tučňák. Teď si jediný hokejový tým v zemi zahrál s Crosbym

Hokejoví nadšenci z Keni si zahráli v Torontu se Sidney Crosbym.Video: Tim Hortons

 

Reklama

Hrají hokej na hotelovém kluzišti v Keni. Teď se tým Ice Lions dostal do Toronta, kde se k nim ve stejném dresu připojil i nejslavnější hokejista současnosti Sidney Crosby.

Článek

Hokej stále nabývá na popularitě. Začíná se hrát i na místech, kde by to člověk moc nečekal. Například v Keni.

Kenya Ice Lions, tak se tým z hlavního města Keni jmenuje, má přesně tolik hráčů, aby mohl utvořit hokejový tým. Má to však jeden problém, v Nairobi a celé Keni nemá žádného soupeře. Hráči tak jsou zvyklí hrát zápasy proti sobě navzájem.

Kanadský kavárenský řetězec Tim Hortons se rozhodl jim splnit sen. Vzal je do Kanady, kde jim slíbil zápas proti dalšímu týmu. Z celé cesty vzniklo video, které zachycuje cestu keňského týmu a i to, kdy hráči poprvé vidí šatnu vyzdobenou dresy s jejich jmény.

Jedním z hráčů Ice Lions je i Arnold Mburu. Devatenáctiletý student architektury začal s hokejem poprvé před rokem. Hřiště, na kterém hrál, nemělo mantinely. V brance nestál žádný gólman, který by mohl zastavovat jeho střely. A celý tým neměl ani moc hokejového vybavení.

Mladí Keňani si v Torontu mohli prožít, jaké to je být hokejistou v Kanadě, podívali se do hokejové síně slávy, a hlavně odehráli svůj vůbec první zápas, proti týmu místních hasičů.

Čekalo na ně však ještě jedno překvapení. Mezi připravující se Ice Lions do kabiny totiž přišli dva hráči NHL. Nathan MacKinnon z Colorada Avalanche, a dokonce i sám Sidney Crosby, trojnásobný držitel Stanleyova poháru a jeden z nejslavnějších hokejistů současnosti. Hráči Ice Lions zůstali ohromení.

„Nemohl jsem nic říct. Převlékali jsme se, a protože nám pár hráčů chybělo, tak se k nám mělo přidat pár kluků. A najednou do kabiny jde Sidney Crosby. A za ním vidím MacKinnona. Nemohl jsem tomu uvěřit,“ popisoval Mburu.

„To je na hokeji to nejlepší. Jak dokáže oslovit tolik lidí. Bylo skvělé vidět jejich reakce, jak byli nabuzení. I pro nás to byl úžasný zážitek. O tomhle hokej je. Každý hru miluje, ale každý má jiný příběh a jinou cestu, která ho k hokeji dovedla,“ řekl Crosby.

A jak se vůbec hokej a ledová plocha do Nairobi dostaly? A jak Keňani přišli na to, kdo je Sidney Crosby ještě dlouho před tím, než ho potkali v Torontu?

Odpovědnost za to nese Kanada. Jediná ledová plocha v Keni je v hotelu hned vedle Národního parku Nairobi. Kromě volnočasového bruslení ho před několika lety začali využívat zaměstnanci kanadské ambasády. A s sebou přinesli hokejky a puky.

„Poprvé jsem hokej hrál v roce 2013,“ vzpomínal Ben Azagree, zakladatel Ice Lions. „To jsem poprvé držel v ruce hokejku. Nebylo to moc dobré. Měl jsem pocit, jako kdybych chodil po namydlené podlaze. Ale nikdy jsem se nevzdal,“ dodal.

Sice hrají hokej, ale hřiště, na kterém trénují dvakrát týdně, má tvar obdélníku a má ostré rohy. Zároveň nemá žádné mantinely. Ne všichni hráči mají skutečné hokejové vybavení, takže někteří z nich nosí chrániče na fotbal a nebo si dávají pod dres polštář.

„Ne všichni mají hokejové vybavení,“ vysvětloval Joseph Thuo. Byl šikanovaný kvůli nadváze. A právě proto začal hrát hokej – chtěl zhubnout. „Hodně z nás má šrámy na loktech a ve tvářích. Já dostal dvakrát pukem do ledvin. Ale naštěstí to nebyly tvrdé hokejové rány,“ dodal Thuo.

Kromě vybavení chybí Ice Lions ještě jeden důležitý prvek – brankář. Ale i s tím si dokázali poradit. V brance stojí plyšový tučňák. A aby se počítal gól, musí hráči trefit tučňáka nad břicho.

Nikdo si totiž netroufne bez pořádných chráničů do branky stoupnout. Ale to se změní. Firma CCM, která hokejovou výstroj vyrábí, už věnovala Ice Lions veškeré vybavení, které hokejový tým potřebuje.

Výsledek utkání byl pro Keňany druhořadý. Hlavním smyslem pro ně bylo poselství celé akce. Hokej je sice sportem z Kanady, dokáže ale spojovat lidi. A je jedno, zda jsou z Toronta, nebo Nairobi.

„Mám pocit, že jsme se rozhodně neztrapnili,“ uzavřel Mburu.

Reklama

Související témata:

Doporučované