Hlavní obsah

Nemají rádi Putina a kočují se soby. Jak žijí původní obyvatelé Sibiře

Svět bez obalu: Nemají rádi Putina a kočují se soby. Podívejte se na reportáž o tom, jak žijí původní obyvatelé Sibiře.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Ve speciálním díle pořadu Svět bez obalu nabízíme dokument, který se natáčel v Něnecké oblasti a přibližuje život tamních obyvatel.

Článek

Je to jediný region, jenž se v Rusku postavil proti nedávnému referendu o přijetí změn v ruské ústavě, které umožní prezidentu Vladimiru Putinovi setrvat u moci až do roku 2036.

Oblast leží na Sibiři a žije v ní okolo 50 tisíc Něnců. Ti se sami nazývají děti sobů. Jde o původní obyvatele Sibiře žijící na sever od polárního kruhu v ruské Něnecké oblasti. Po staletí zde rybařili, lovili a chovali soby. Tamní vláda stále víc omezuje jejich tradiční způsob života.

„Nedávno se stalo něco neskutečného. Za chycení Síha mě mohou označit za kriminálníka a zavřít do vězení. My - původní obyvatelé - tu prý pytlačíme,“ říká Jejko Saratettov, kterému je 28 let. Místní mu kvůli jeho křiklavé bundě a také členství v komunistické straně říkají „červený sobí pastýř“.

Něnci kočují se soby, kteří v létě táhnou na sever a v zimě zase na jih. Jejich obydlí mají daleko do městského pohodlí. Většina z nich má ale satelitní televizi nebo počítač.

„Náš největší problém je, že v tundře nenarazíte na nevěstu. Všechny dívky studují ve městech a nechtějí se už vracet,“ říká Jejkova matka.

Sobi představují pro Něnce všechno - potravu, oblečení, dopravu a dokonce i platidlo. Něnečtí pastevci stále hledají nové pastviny a celý svůj život kočují a mnoho z nich žije život stále stejný, jaký tu žili jejich předci před mnoha stoletími.

Příběh o Něncích si můžete pustit v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované