Hlavní obsah

Doktoři budou mít přes 100 tisíc. Babiš líčil, kterým profesím stát zvýší plat, odbory mu nevěří

Odbory ke zvyšování platů.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Odbory chystají protestní mítink za zvyšování platů ve veřejné sféře. Premiér a dva ministři v demisi na to reagují.

Článek

Odbory kritizují premiéra Andreje Babiše, že v případě platů ve veřejném sektoru zůstal jenom u slibů.

„Odbory jsou zbytečně agresivní, já pracuji patnáct hodin denně, nikdo mi nemůže vyčítat nečinnost,“ prohlásil premiér na tiskové konferenci, kde ho provázeli ministryně financí v demisi a ministr zdravotnictví.

„Průměrný plat se navýšil na 35 tisíc korun (ve veřejné správě - pozn. red.),“ hájil Babiš mzdovou politiku státu.

Kolik kdo dostane přidáno? Premiér Andrej Babiš a ministři zdravotnictví Adam Vojtěch a financí Alena Schillerová k platům ve veřejné sféře.Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

Babiš řekl, že nechce zvyšovat platy zaměstnanců státu plošně, protože to považuje za nesmysl. „Například ve správě sociálního zabezpečení je průměrný plat asi 22 tisíc,“ dodal příklad, kde by platy měly růst více.

„V případě učitelů jsme domluvili navýšení platů o 15 procent,“ prohlásil premiér.

Můžete se podívat v záznamu videopřenosu ve videu:

Tisková konference Andreje Babiše a ministrů k platům ve státní sféře (záznam).Video: Petr Švihel

Přidat, ale jak a komu?

Nespokojenost odborů pramení z toho, jak dopadlo slibované zvyšování platů zdravotnickému personálu, hlavně sestrám a sanitářům, kteří by místo plošného zvýšení platu měli dostat přidáno jen na příplatku za směnný provoz ve výši pět tisíc korun.

„Odmítám, že bych neplnil sliby. Došlo k dohodě mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními, proč by do toho měl ještě mluvit ministr? My nejsme zaměstnavatelé, odboráři mají vyjednávat s řediteli nemocnic,“ uvedl Babiš. „V příštím roce budou mít lékaři v průměru přes sto tisíc,“ vypočítal premiér.

Odboráři pak poukazují na nízké mzdy například i u úředníků. „Tabulkový tarifní plat je ve Finanční správě 24 412 korun, k tomu připočtěte rizikový příplatek dva tisíce. Naproti nám je Lidl a má nabídku, že přijme zaměstnance za 24 800 korun, to je diametrálně nesrovnatelné. Náš zaměstnanec musí znát veškeré zákony, normy, judikaturu,“ říká jeden z nich - Vojtěch Rosenberger, úředník na Finanční správě a odborář.

Podle něj je realistické, aby úředníkům vláda od příštího roku přidala 10 procent.

Nespokojení jsou však i zaměstnanci státních podniků, zejména v České poště. Ti s peticí za zvýšení mzdy uspěli v Senátu, který je podpořil. Průměrná mzda je na poště 23 890 korun, což je o šest tisíc méně než představuje český průměr.

Odbory po dopolední schůzi zopakovaly, že trvají na desetiprocentním nárůstu platů a že Babišovy sliby a proklamace jsou nereálné a nepravdivé. Proč chtějí plošné přidávání v rámci tarifů? Zástupkyně kulturních odborů uvedla, že jiné zvyšování platů se nepromítne například v regionech.

Podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly jsou odbory připravené protestovat, ze všeho nejvíce ale chtějí znovu usednout s vládou k jednacímu stolu. Odbory požadují zvýšení platů už od října letošního roku, chtějí také v každé platové třídě přidat jeden až dva stupně - s ohledem na zvyšující se věk odchodu do důchodu.

Reklama

Doporučované