Hlavní obsah

Nemám vám co říct, odbyl Ovčáček reportéra Seznam Zpráv

Rozhovor s mluvčím prezidenta Jiřím Ovčáčkem.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam Zprávy se ptaly přímo na Pražském hradě, jak nyní funguje kancelář prezidenta a jaký je aktuální zdravotní stav prezidenta. Mluvčí Jiří Ovčáček na dotazy odmítl odpovědět.

Článek

Kancelář prezidenta Miloše Zemana dlouhodobě neinformuje o aktuálním zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana, který je od neděle opět hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Reportér Seznam Zpráv se pro odpovědi vydal osobně na Pražský hrad. Na třetím nádvoří čekal od půl sedmé od rána. Je krátce po volbách a za normálních okolností by se na Pražském hradě střídalo jedno auto za druhým a lídři stran by jednali s prezidentem.

Teď je ale všechno jinak. Prezident Zeman je v ÚVN v Praze, žádná povolební jednání s Hradem neprobíhají a vítězná koalice Spolu neví, kdy nějaká jednání vůbec začnou. Na třetím nádvoří Pražského hradu ráno ani dopoledne nepřijížděly černé limuzíny, nepřijel hradní kancléř Vratislav Mynář ani prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Po areálu Pražského hradu se pohybovali pouze policisté, vojáci nebo malé hloučky turistů či školní výpravy. Před osmou hodinou ranní ale přichází mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Nemám vám co říct,“ odmítá odpovědět na dotaz, jak nyní funguje Kancelář prezidenta republiky.

„Přeji vám krásný den, pane redaktore, a dobré ráno,“ odbyde dotaz na zdraví prezidenta a zavře před reportérem dveře.

Zeptat se na zdravotní stav prezidenta není možné. Mluvčí Jiří Ovčáček komunikuje výhradně přes Twitter a to velmi stručně v rovině, zda je, nebo není prezident v nemocnici. Ze strany Hradu nejsou žádné tiskové konference a mluvčí dlouhodobě na dotazy Seznam Zpráv nereaguje.

Z oficiálních zdrojů je známo pouze to, že prezident je ve stabilizovaném stavu. Hrad tvrdí, že hlavu státu současný zdravotní stav neomezuje ve výkonu ústavních pravomocí.

Fotogalerie z prázdného III. nádvoří Pražského hradu

Mluvčí Ovčáček v pondělí v rozhovoru pro Proglas řekl, jakou má komunikační strategii. „Snažíme se veřejnost informovat komfortně, kontinuálně, ale úsporně. Důležité informace vždy veřejnost dostává. Přece nemohu ovlivnit to, když uveřejníme, že pan prezident souhlasil s hospitalizací a že hospitalizace je plánovaná, že tomu někdo nevěří a na základě toho zpochybňuje práci Kanceláře prezidenta republiky,“ řekl v rozhovoru pro Proglas.

Jenže realita je jiná, jak bylo vidět i dnes, když se Seznam Zprávy pokoušely mluvčího zeptat na několik otázek. Právě styl komunikace Ovčáčka kritizoval v pondělí bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart.

„Je to velmi smutné. Nejen to, že je pan prezident velmi nemocný, ale že ti lidé kolem něj manipulují s informacemi nebo s jejich zatajováním. Když vám mluvčí na dotaz, jak je prezidentovi, cituje několik veršů ze Starého zákona a ani slovo navíc, to je o pár facek,“ kritizoval komunikaci Hradu Pithart v rozhovoru pro Českou televizi.

Kvůli nejasnému zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana a jeho hospitalizaci se v úterý 19. října sejde senátní ústavní komise. Jednání svolal její předseda Zdeněk Hraba (STAN). Chce probrat možnosti, jak zajistit výkon pravomocí hlavy státu v případě, že je Zeman nebude moci zastávat.

„Svolal jsem ústavní komisi Senátu k řešení možností, mezi které patří mimo jiné i článek 66 Ústavy - prohlášení prezidenta za neschopného výkonu úřadu,“ uvedl Hraba. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že by aktivaci článku považoval za předčasnou a necitlivou. Nikdo podle něj neřekl, že se nebude povolební situace řešit standardními nástroji.

Podle Hraby je třeba odvrátit hrozbu, že bude chod ústavních institucí paralyzován, pokud Zeman kvůli zdraví nebude schopen zastávat svůj úřad. Nejdůležitějším úkolem prezidenta v nejbližší době bude pověření vítěze víkendových sněmovních voleb k sestavení nové vlády.

Reklama

Doporučované