Hlavní obsah

Trumpova nařčení z odposlechů neplatí, řekl šéf FBI. Ruští hackeři útočili na Clintonovou

James Comey uvedl, že nejsou důkazy o odposleších Donalda Trumpa.

 

Reklama

James Comey také uvedl, že FBI začala nově vyšetřovat vazby mezi Moskvou a týmem prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) ani ministerstvo spravedlnosti nemají žádné důkazy, že by tehdejší prezident Barack Obama během loňské předvolební kampaně nařídil odposlechy Donalda Trumpa. Během slyšení v Kongresu to dnes řekl šéf FBI James Comey.

Prezident Trump svého předchůdce bez zveřejnění jakýchkoli důkazů začátkem března obvinil, že jej loni nechal odposlouchávat v jeho sídle v newyorském mrakodrapu Trump Tower. Případ nyní vyšetřuje výbor pro zpravodajské služby Sněmovny reprezentantů.

Řada republikánských i demokratických politiků, stejně jako někteří bývalí představitelé bezpečnostních orgánů, se v minulých týdnech postavila na Obamovu stranu s tím, že důkazy pro Trumpovo tvrzení podle nich neexistují. Někteří prezidenta vyzvali, aby svá slova odvolal, nebo se svému předchůdci omluvil.

Republikánský předseda výboru Devin Nunes dnes ale uvedl, že Trump sice nebyl odposloucháván, mohly však proti němu být nasazeny jiné sledovací praktiky.

Odposlechy nebyly jediným tématem, které Kongres probíral. FBI a Národní agentura pro bezpečnost (NSA) jsou nadále přesvědčeny, že Rusko se před loňskými volbami pokoušelo poškodit demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou a dopomoci ke zvolení jejímu republikánskému sokovi Donaldu Trumpovi. Během slyšení v Kongresu to uvedli šéfové FBI James Comey i NSA Mike Rogers. FBI podle Comeyho stále prověřuje nejen možné snahy ruské vlády ovlivnit volby, ale také vazby mezi Moskvou a týmem prezidenta Trumpa.

Comey členům kongresového výboru pro zpravodajské služby řekl, že v případě hackerských útoků šlo o „celkem prostý úsudek", neboť podle zjištění FBI byly akce zaměřeny přímo proti Clintonové a tím pádem měly pomoci Trumpovi. Útoky mířily pouze na počítače demokratů, republikánské kampani se zcela vyhnuly, prohlásil Comey. Přímý důkaz o Trumpově spojení s Ruskem však nepředložil. Moskva jakoukoli svou účast na kybernetických atacích namířených proti demokratům odmítá.

Takhle NATO nefunguje: Trumpa kritizují za jeho nedostatečné znalosti financování Aliance.

Reklama

Doporučované