Hlavní obsah

Vypadla elektronika, nemám palivo. Poslední záznam před pádem letadla s fotbalisty

Fanoušci v Brazílii truchlí za talentované fotbalisty, kterým byla předpovídána velká budoucnost.Video: Anita Baselová

 

Reklama

V případu tragického pádu letounu s brazilskými fotbalisty unikla nahrávka z pilotní kabiny. Podle ní se letadlo zřítilo z výšky necelých tří kilometrů.

Článek

Nahrávka z pilotní kabiny pár chvil před pádem letadla s brazilskými fotbalisty, která podle BBC unikla na veřejnost, odhaluje pravděpodobnou příčinu nehody.

Na nahrávce je slyšet, jak pilot opakovaně žádá o povolení k přistání a zdůvodňuje to "totálním výpadkem elektrických přístrojů" a "nedostatkem paliva".

Na konci nahrávky pak pilot hlásí, že letí ve výšce 2700 metrů nad mořem.

K teorii, že tragédii zapříčinil nedostatek paliva se přikláněli i někteří vyšetřovatelé. Podle nich na to ukazoval fakt, že po pádu nedošlo k explozi letadla. Jak přesně se letoun ocitl bez paliva, není dosud jasné - zda došlo k úniku samovolně kvůli chybě techniky, nebo ho pilot vypouštěl záměrně v očekávání nehody. Případný nedostatek paliva při natankování je u komerčních letů podle odborníků nesmírně vzácný vzhledem k přísným kontrolám.

Další informace odhalí černé skříňky, které se našly v dobrém stavu. Experti už je vyšetřují. Kompletní analýza se očekává v průběhu několika měsíců.

Letadlo havarovalo v úterý v Kolumbii nedaleko města Medellín. Převáželo brazilský fotbalový tým Chapecoense na pohárový zápas, který se měl konat ve středu. Na palubě bylo 77 pasažérů, kromě fotbalistů rovněž i dvacítka novinářů.

Pád letadla přežilo pouze sedm lidí, jeden však zraněním podlehl později. Mezi přeživšími jsou tři fotbalisté, jeden žurnalista a dva členové posádky - letuška a letecký technik. Ten uvedl, že pád přežil pouze díky tomu, že se řídil bezpečnostními instrukcemi. Zatímco ostatní se v panice začali zvedat a křičet, on si dal batoh mezi nohy a schoulil se na sedadle.

Reklama

Související témata:

Doporučované