Hlavní obsah

Nemáme planetu B! Odpůrci Trumpa vytáhli po sto dnech jeho vlády znovu do ulic

Američané pochodovali americkými městy, aby vyjádřili svůj nesouhlas s prezidentovým postojem k životnímu prostředí.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Tisíce lidí zaplavily americká města. Nesouhlasí s politikou prezidenta Trumpa, který označuje klimatické změny za nesmysl.

Článek

Zatímco Donald Trump prosazuje energetickou nezávislost a soběstačnost Spojených států, Američané zastávají jiný názor. Zhruba 59 procent z nich si myslí, že ochrana životního prostředí je důležitější. Takové výsledky přinesla v nedávném průzkumu společnost Gallup.

Trumpovi kritici tak vyšli o víkendu do ulic. Protestní pochody zaplavily Washington, Denver, Chicago, Los Angeles, ale i řadu dalších měst. Ve Washingtonu se do pochodu zapojilo podle organizátorů zhruba dvě stě tisíc lidí.

Protestující nesli transparenty s hesly „Sesaďte Trumpa", „Nemáme žádnou planetu B", „Politikové by měli chránit planetu, ne ji znečišťovat", „Ukončete dobu tuhých paliv", „Proč pochoduji? Protože ráda dýchám".

Donald Trump upřednostňuje zájmy průmyslu a ekonomiky před ochranou životního prostředí stále častěji. Povolil dostavbu kontroverzních ropovodů, například Dakota Access.

Hovoří o prolomení limitů těžby uhlí nebo o obnovení těžby ropy v pobřežních oblastech. Naposledy navrhl vystoupení z Pařížské dohody. Právě ta je jedním z významných odkazů jeho předchůdce Baracka Obamy. V rámci dohody se většina zemí zavázala udržovat produkci skleníkových plynů a regulovat tak oteplování planety.

Reklama

Doporučované