Hlavní obsah

Nemáme vyhráno, musíme se připravit na nové varianty, říkají britští vědci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Velká Británie před několika dny překonala hranici 75procentní proočkovanosti dospělé populace. Britští experti nicméně varují, že země nemá vyhráno.

Článek

V nedávno zveřejněné zprávě britského vládního orgánu Vědecká poradní skupina pro mimořádné události (SAGE) varuje, že možnost zavlečení nové varianty, která bude odolnější vůči aktuálně distribuovaným vakcínám, je „reálnou hrozbou“.

SAGE proto podobně jako další britští experti volá po vytvoření účinného plánu, který by byl do budoucna připravený. Organizace také lobbuje u tamní vlády za vývoj více účinných vakcín, přesunu výroby vakcín na území Velké Británie a další výzkumné činnosti. „Je to opravdu něco, co by měli vědci a ti, co se věnují modelování možných scénářů brát vážně. Jinak bychom se mohli dostat daleko zpět,“ cituje slova britského profesora a člena SAGE Grahama Medleyho britský The Guardian.

Člen vládního odborného uskupení pro modelování pandemie SPI-M (Scientific Pandemic Influenza Group on Modelling) a profesor na Imperial College Marc Baguelin doufá, že možná evoluce viru bude „pomalá“ a pouze „marginálně invazivní“. I on zdůrazňuje, jak důležité je být do budoucna na možné scénáře připravený. „Je nepravděpodobné, že by nový virus zneškodnil veškerou již člověkem předtím vybudovanou imunitu nebo odstranil účinky vakcín. Určitá míra imunity minimálně proti těm nejvážnějším příznakům onemocnění jako smrt nebo hospitalizace, by měla přetrvat,“ dodává.

Anglie od pondělí pokračuje v rozvolňování. Lidé s ukončeným očkováním a mladší 18 let nebudou dále povinni se izolovat, pokud se dostanou do blízkého kontaktu s osobou nakaženou covidem-19. Doporučeno jim nicméně bude, aby si udělali PCR test. Očkovat se od příštího týdne budou moci teenageři ve věku 16 a 17 let. „Nechte se očkovat co nejdřív, abyste dále mohli bezpečně fungovat a užívat si svobody, kterou tím sobě, své rodině i vaší komunitě dáte,“ apeluje na mladé ministr zdravotnictví Sajid Javid.

K vytvoření plánu vyzývá britskou vládu i bývalý zdravotní poradce premiéra Borise Johnsona Dominic Cummings. I on apeluje na důležitost strategie v případě výskytu nové varianty. Jeho názor sdílejí i další. „Je zásadní, aby lidé měli důvěru v koronavirovou strategii Borise Johnsona, aby se neopakovaly ty stejné chyby posledních 18 měsíců,“ říká mluvčí za zdravotnictví centristicko-levicové strany Liberálních demokratů Munira Wilsonová. „Dává smysl, být připraveni. Skotsko například ustanovuje výbor pro pandemie. Bude zajímavé sledovat, co vznikne na celostátní úrovni,“ uvádí pro The Guardian profesor psychologie Stephen Reicher z Univerzity v St. Andrews.

Britská vláda minulý týden slavnostně oznámila, že je v celé zemi proti covidu-19 plně naočkovaných přes 75 procent dospělých. Kompletní vakcinaci má za sebou aktuálně 76,7 procent dospěláků, uvádí data britské vlády. Premiér Boris Johnson vakcinační kampaň označil za „obrovský úspěch, na který by všichni měli být pyšní“.

Denní přírůstky nově nakažených se od začátku srpna drží mezi 20 až 30 tisíc nově nakažených. To představuje vyšší hodnoty než v průběhu vrcholu první vlny na podzim 2020. Počty hospitalizovaných osob zůstávají nicméně v poměru k počtu nakaženým nízké, podobně i počty obětí.

Britská vláda uvádí, že dvě dávky vakcíny od společností Pfizer/BioNTech nebo té vyvinuté firmou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou lidem zajišťují 90procentní ochranu před hospitalizací s infekcí vyvolanou koronavirem varianty delta.

Reklama

Doporučované