Hlavní obsah

Nemáte, co dělat kvůli viru? Pojďte do lesů bojovat s kůrovcem, zvou lesníci

Přijďte pomoci v boji s kůrovcem, vyzývají lesníci studenty, kteří mají kvůli koronaviru volno.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Brigádníky z řad studentů nehledají v době karantény jen nemocnice, ale i zemědělci a lesníci. Ti teď oslovili nejen studenty, aby přišli na pomoc s řešením následků kůrovcové kalamity.

Článek

Ani koronavirová epidemie nezastavila práce v lesích a boj s kůrovcovou kalamitou, jež v posledních dnech zůstává mediálně upozaděna. Právě naopak, lesníci před zahájením jarního kůrovcového rojení, k němuž dojde v několika následujících týdnech, napínají své síly na obnovu lesů. A také na zavádění opatření, která škůdci zkomplikují množení. O studenty stojí i zemědělci, jimž kvůli opatřením spojeným se zavíráním hranic vypadli zahraniční pracovníci.

V tom jim teď mají pomoct studenti středních a vysokých škol, ale i další dospělí, kteří kvůli nařízené karanténě nemohou chodit do svého zaměstnání.

„V celé zemi obnovujeme rozsáhlé plochy po kalamitě, práce pokračují a nesmí se zastavit. Právě studenti teď mohou hodně pomoci. Za práci jim nabízíme férové finanční ohodnocení,“ říká ředitel státního podniku Lesy České republiky Josef Vojáček. Brigádníci budou sázet stromky, dělat nové oplocenky.

Podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové lesníci dodrží všechna ochranná opatření, která jsou platná v souvislosti se snahami o zabránění šíření koronaviru. „Veškerá vládní nařízení dodržíme. Zájemci budou pracovat v dostatečných rozestupech, budou mít roušky a navíc budou na čerstvém vzduchu,“ říká mluvčí.

Studenti by mohli pomoci nejen v lesnictví, ale i v dalších zemědělských oborech. „Dohodli jsme se s rektory tří vysokých zemědělských škol, že pro práci v zemědělství, potravinářství a lesnictví nabídnou své studenty. Chybí nám tisíce pracovníků ze zahraničí, které mohou v těchto dnech nahradit právě studenti. Potřebujeme pomoci nejen na polích, ale právě i v lesích, které je nutné obnovit,“ vysvětluje ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Reklama

Doporučované