Hlavní obsah

Nemáte doma poklad? Hodinky za dvě stovky po babičce můžou mít hodnotu auta

Sběratelé hodinek Prim popisují, jakou můžou mít cenu a které jsou vhodné na investici.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přestože nejde o hodinky za miliony, můžou být sběratelské kousky dobrou investicí. Tvrdí to sběratelé Václav Reischl a Jindřich Hubený. Přátelé, již vlastní malé hodinářství na pražském Žižkově a sbírají legendární hodinky Prim.

Článek

Václav Reischl dostal první primky od babičky. Opravené, po jejím tatínkovi. Jako zástupci mladší generace mu značka, jak říká, nebyla povědomá. Od té doby jich však nasbíral na sedm set a patří do komunity sběratelů legendárních strojků v Česku. Podle jeho odhadu má ve sbírce „uloženy“ nižší miliony korun.

„Když jsem v osmnácti letech začínal, neměl jsem moc peněz. Kupoval jsem úplně všechno, co mi přišlo pod ruku, hlavně že to bylo levné,“ přiznává sběratel Václav Reischl.

„Za těch deset let se to hodně změnilo, primky vyletěly na ceně, hodinky, které se daly koupit za tisíc dva, se dnes prodávají za dvacet třicet tisíc, což je obrovské zhodnocení, když bychom to brali z investičního hlediska,“ dodává pro SZ Byznys.

Nejvzácnější bude určitě Prim Orlík.
Václav Reischl, sběratel

„Nejvzácnější bude určitě Prim Orlík,“ vypráví nad sbírkou v pražském hodinářství. „Vyráběly se pro armádní potápěče v šedesátých letech. Údajně jich od ministerstva národní obrany bylo objednáno šest set kusů, dodána byla ale jen polovina a dnes víme pouze o zhruba stovce, sto padesáti kusech. Poslední se v aukci prodaly za půl milionu korun,“ vysvětluje vzácnost sběratel s tím, že je má pojištěné a v bankovním sejfu.

Hodinky Prim

Československá hodinářská tradice od roku 1949 z Nového Města nad Metují.

Stávající vlastník: ELTON hodinářská, a. s. Většinovým vlastníkem je miliardář Michal Strnad.

Hodinky z Nového Města dostal darem při návštěvě České republiky americký prezident Barack Obama.

Spor o značku

O nejslavnější českou značku hodinek Prim soupeří dvě firmy.

- Elton hodinářská, výrobce hodinek z východočeského Nového Města nad Metují, užívá logo Prim z titulu právního nástupce. Je dědicem národního podniku Elton, pověřeného výrobou hodinek, který se v roce 1969 osamostatnil od národního podniku Chronotechna. - MPM-Quality z Frýdku-Místku značku Prim koupila v roce 2001, kdy výroba hodinek ve východních Čechách krachovala. Prodala jí ji firma Eutech – nástupce národního podniku Chronotechna. Ten závod v Novém Městě nad Metují řídil v letech 1949 a 1969.

Nejvyšší správní soud loni rozhodl, že slovní grafická ochranná známka Prim, kterou si severomoravská firma koupila v roce 2001, platí. Společnost tedy může na svých hodinkách logo Prim užívat.

Podobně mluví jeho kamarád Jindřich Hubený. Stalo se mu, že získal hodinky za dvě stě korun a během pár let zjistil, že se na trhu dostanou za sto padesát tisíc. Kromě primek sbírá ty švýcarské, nejvzácnější jsou v jeho sbírce hodinky Omega Chronograf s kalibrem 33,3.

K cenám se ale nerad vyjadřuje. „U těchto je to třeba osm set tisíc, ale že bych teď udělal deset kroků a někde na ulici ty peníze dostal, tak to není možné,“ vysvětluje, proč nerad odhaduje hodnotu jednotlivých kousků.

Jsou prý modely za pár stovek, ale pak ty, co se vyšplhají na statisíce. Záleží na vzácnosti i stavu daného modelu. Oprava podle nich většinou přijde tak na tisícovku či dvě.

„Před měsícem přišla paní a přinesla hodinky, kterých se muselo vyrobit maximálně deset dvacet kusů. Takže měla v šuplíku po babičce kousek za desetitisíce korun. Doporučuji všem prohledat šuplíky, vlastně skoro všichni jsme nějaké měli doma,“ je přesvědčen hodinář Reischl.

Podle Jindřicha Hubeného jsou i mezi kousky pro sběratele padělky. „Často se stává, že se u některých aukčních domů objeví složenina hodinek. Tedy z dílů, které k sobě původně nepatřily. A nebavíme se bohužel jen o malých portálech, ale i velkých aukčních domech,“ vypráví pro Byznys Seznam Zpráv.

Máme být na co pyšní. Před převratem v roce 1948 se tady hodinky nevyráběly.
Václav Reischl, sběratel

Výroba primek v Československu byla podle obou sběratelů unikátní. „Máme být na co pyšní. Před převratem v roce 1948 se tady hodinky nevyráběly, takže oni tehdy museli během pouhých deseti let postavit výrobu v podstatě od A do Z, což je úspěch,“ říká Václav Reischl a dodává: „Mě ta sbírka hlavně baví. Mám sen mít všechny typy hodinek, které se v té fabrice vyrobily, a založit v Praze muzeum primek.“

Reklama

Související témata:

Doporučované