Hlavní obsah

Nemáte hotovost? Nevadí. Britské kostely přijmou platby kartou i přes smartphone

Britská anglikánská církev chystá zavést bezhotovostní platby.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Britská anglikánská církev zavede bezhotovostní platby do šestnácti tisíc kostelů. Ty budou přijímat peníze i přes aplikace Android Pay a Apple Pay.

Článek

Na šestnáct tisíc kostelů ve Velké Británii nově přejde na technologii bezhotovostních plateb. Místní anglikánská církev tak chce vyjít vstříc věřícím a usnadnit jim placení za svatby či křty.

Bezhotovostně budou moci členové církevních obcí přispívat i na sbírky, které se v kostelích budou konat. Některé kostely v Británii už vybírání financí prostřednictvím čteček na karty vyzkoušely v testovacím provozu.

„Opravdu doufám, že náš kostel bude bezhotovostní,“ řekla televizi CNN Margaret Caveová, která se stará o jeden z londýnských kostelů, kde se platby kartou minulý rok testovaly. „Nabídka možnosti platit kartou z nás dělá součást moderní společnosti, což je opravdu důležité. Všechno je to o tom, abychom byli ke komunitám vlídní,“ dodala Caveová.

Podle šéfa finančních komunikací britské anglikánské církve Marka Areny ještě zbývá vyřešit problém se smartphony. Ty totiž v některých katedrálách a kostelích kvůli silným zdem nemají signál. Církev už podle Areny jedná o možných řešeních s několika firmami.

Kostely podle Areny zůstanou modernizací nedotčené a lidé budou moci i nadále využívat možnosti platit v hotovosti, nebo šekem.

Reklama

Doporučované