Hlavní obsah

Nemáte ji v peněžence? Vadná desetikoruna má dnes cenu třiceti tisíc

Kolik mincí se v Česku ročně ztratí a kolik se musí vyrazit nových? Odpovídá šéf České mincovny Michal Drtina.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Víte, kolik mincí se v Česku ročně ztratí a musí znovu vyrazit? Po jakých kouscích se podívat v peněžence a do jakých pamětních mincí se vyplatí investovat? Hostem pořadu Byznys zblízka byl generální ředitel České mincovny Michal Drtina, který na tyto otázky zná odpovědi.

Článek

Kolik stojí výroba jedné korunové mince, šéf mincovny prozradit nechce. „Na rozdíl od jiných měn se ale stále vyrábí levněji, než je její hodnota,” dodává Drtina. Až se situace změní, bude záležet na rozhodnutí České národní banky. Právě ta si totiž mince v Jablonci nad Nisou objednává a minimálně pro další rok s jednou korunou počítá.

„Banka dává zhruba rok dopředu mincovně harmonogram toho, co se bude razit,” vyvětluje Drtina.

Za jediný den se v Jablonci vyrazí zhruba 350 tisíc mincí. Pokud se vyrábí koruny, znamená to tři sta padesát tisíc korun denně. Pokud se razí padesátikoruny, je to hned 17 a půl milionu.

„Česká mincovna razí podle harmonogramu ČNB a podle tohoto harmonogramu si ČNB také peníze odváží,” dodává Drtina.

Proč je neustále potřeba razit nové mince? Ročně jich až 140 milionů kusů zmizí a na vině jsou turisté, kteří si české peníze odvážejí jako suvenýry.

„Národní banka narozdíl od jiných bank Evropské unie nerazí oběživo do zásoby, ale jen to, co skutečně spotřebuje,” dodává Drtina.

Nejvíc mizí padesátikoruny

Nejvíc se ztrácejí padesátikoruny. Právě česká padesátikoruna byla v době svého vzniku v roce 1993 vyhlášená nejkrásnější mincí světa.

I díky turistům tak Česká mincovna za loňský rok hlásí obrat miliardu a čtvrt.

Větší podíl než oběživo ale mají na této sumě pamětní a investiční mince. Ty vyrábí v Jablonci nejenom podle návrhů ČNB, ale i podle svých.

Ročně tu vznikne až 230 nových emisí.

Každá velká mincovna vyrábí také takzvané investiční mince. Ty jsou po celém světě akceptovány jako likvidní platidlo. Před dvěma lety začala takovou minci razit i Česká mincovna. Má na sobě českého lva a teď se dočká inovace.

„Chystáme novou technologii vyražení hologramu pomocí nanotechnologií,” dodává Drtina.

Gott i Havel

Mezi další zajímavé kousky patří mince kombinované s českým křišťálem nebo mince s otiskem prstu Václava Havla. Teď mincovna vydává sérii s portrétem Karla Gotta.

„U drahých kovů děláme série několika stovek kusů – a to jsou ty série, které zajímají numismatiky,” říká Drtina.

Například když mincovna nedávno razila zlaté mince ke stému výročí republiky, tak tyto mince přes noc zvedly hodnotu o padesát procent.

Desetikoruna za desetitisíce

Numismatiky ale zajímají i některé běžné mince. Například desetikoruna z roku 1993. Ta byla vyražená v takzvané zkušební sérii. Symbol KČ na zadní straně je menší a vršek písmen se pouze dotýká vrchní linky. Do oběhu se jich tehdy dostala jen tisícovka a dnes je hodnota více než třicet tisíc.

„Nemyslím si, že by ji ale ještě dnes někdo nalezl v peněžence,“ dodává Drtina, podle kterého současné série už pro numismatiky tolik zajímavé nejsou. „I když to jsou omezené série, tak to jsou série čítající stovky tisíc kusů. I když ty mince jsou zajímavým suvenýrem, numismatickou hodnotu mít nebudou,” dodává Drtina s tím, že stejná situace je u pamětních dvacetikorun s portréty osobností, které mají podíl na stabilitě koruny po založení československého státu.

Reklama

Doporučované