Hlavní obsah

Nemáte příznaky a chcete otestovat? Na Slovensku to stojí patnáct set

Foto: Profimedia.cz

Odebírání vzorků před testováním v Bratislavě.

Reklama

Slováci, kteří se chtějí otestovat na koronavirus, se po dočasném zákazu mohou opět obrátit na soukromé laboratoře a za testy zaplatit. Dnes si všímáme i rostoucí podpory německé vlády nebo problémů nemocnice v polské Radomi.

Článek

Slováci se mohou otestovat za peníze

Slovensko zvyšuje počty obyvatel testovaných na koronavirus. Jak píše dennikn.sk, ve středu počet testovaných vůbec poprvé přesáhl tisícovku. Země je ale v tomto ohledu stále za očekáváním. Premiér Igor Matovič totiž tvrdil, že stát má kapacitu na tisíc testů denně, středeční údaje ale zahrnují i testování v soukromých laboratořích. Cílem je podle premiéra testovat až tři tisíce lidí denně.

Právě soukromé laboratoře přispívají podle ministra zdravotnictví Marka Krejčího (OĽaNO) k tomu, že Slovensko vykazuje na počet testů velmi malý podíl pozitivně testovaných. „Soukromé laboratoře testují z velké části samoplátce a jen málo z nich je pozitivních,“ řekl. Testovat se totiž chodí i lidé, kteří nemají žádné příznaky nemoci.

O soukromém testování se vedla v zemi rozsáhlá diskuze, nakonec ho ale podpořil i premiér Matovič. Po opětném povolení placeného testování ho spustila tento týden například společnost Alpha medical. Testovat se mohou pouze dospělí lidé, kteří zaplatí 60 eur (asi 1500 korun). Ještě před pár týdny si tatáž firma účtovala pouze 35 eur.

O deset eur dráže se pak lze otestovat v laboratoři společnosti Medirex, která přijímá i nezletilé starší 15 let. Dvě hodiny před odběrem nemohou zájemci jíst, pít, kouřit, žvýkat, čistit si zuby nebo používat ústní vodu. Na odběry je nutné přijít s rouškou, výtěry se odebírají z nosu a krku.

Němci podporují vládní opatření

Německo sice v pátek registrovalo více než 1100 obětí nemoci COVID-19, nakažených má ale přes 84 tisíc, a smrtnost je tak velice nízká. Navzdory omezení občanských svobod, uzavření obchodů a restaurací i mobilním aplikacím mapujícím pohyb obyvatelstva roste podpora vlády a Němci považují výše uvedená opatření za oprávněná.

Vyplývá to z posledního průzkumu pro veřejnoprávní stanici ARD. Kdyby se dnes uskutečnily parlamentní volby, získala by CDU/CSU 34 procent hlasů voličů, tedy o sedm procent více než při posledním měření. Na druhém místě by se s 22procentní podporou umístili Zelení. Hlasy voličů naopak ztrácí krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD), již by si vybralo deset procent Němců, tedy o dvě procenta méně než v předchozím průzkumu.

Lidé podporující AfD se pak radikálně liší v hodnocení vládního angažmá v koronavirové pandemii. Zatímco spokojeno či velmi spokojeno s výkonem vlády je přes 80 procent voličů CDU/CSU, sociálních demokratů (SPD) i Zelených, v případě AfD tak smýšlí jen 39 procent podporovatelů.

Ještě před měsícem se čtvrtina Němců obávala, že oni nebo jejich příbuzní mohou dostat koronavirus, píše stanice Deutsche Welle. Nyní se jejich počet zvýšil na více než polovinu, konkrétně 51 procent. V tomto směru se příliš neliší názory lidí ani podle věku - zatímco u lidí starších 65 let se nemoci bojí 53 procent, z lidí pod 40 let má stejné obavy 45 procent dotázaných.

Nemocní jsou lékaři i sestry, sháníme personál

O potížích nemocnice ve středopolské Radomi píše deník Gazeta Wyborcza. Specializovaná nemocnice, v níž se nyní léčí pouze pacienti s koronavirem, má obvykle na 1400 zaměstnanců, teď ale zápasí s nedostatkem pracovních sil. Na pět stovek z nich je totiž v domácí karanténě nebo si vybírá pracovní volno. Nemocí COVID-19 zde již onemocnělo 115 lékařů a zdravotních sester. Nemocnice kromě personálu trpí také nedostatkem jednorázových obličejových masek, rukavic a kombinéz, jakož i dezinfekčních prostředků.

Nemocnice požádala na sociálních sítích o pomoc, na kterou zareagovalo mnoho lidí, kteří nyní do nemocnice doručují například roušky. Kromě toho také hledá dobrovolníky: „Potřebujeme lidi, aby se starali o nemocné, protože návštěvy jsou stále zakázány,“ připomněla ekonomická ředitelka nemocnice Bożena Pacholczaková.

Dobrovolníci by tak například měli doručovat balíky, které posílají pacientům jejich příbuzní, pomáhat s krmením pacientů nebo je doprovázet při cestě na toaletu. Pracovat by měli v různých odděleních, samozřejmě s výjimkou infekčního.

Dvě facky Putinově kamarádce

V souvislosti s uzavřením lidí doma a jejich psychickým vypětím se ve světě stále častěji mluví o stoupající míře domácího násilí. Své o tom vědí francouzské ženy, o domácím násilí už ale informoval také rakouský tisk. A to v případě velice známé ženy. Na policii kvůli údajnému domácímu násilí zavolala exministryně zahraničí Karin Kneisslová. Její manžel ji měl v hádce uštědřit dvě facky. Muž se ale bránil tím, že jen chtěl svou ženu uklidnit.

Foto: Profimedia.cz

Svatba Wolfganga Meilingera a Karin Kneisslové za přítomnosti ruského prezidenta Vladimira Putina.

Když se přitom politička krajně nacionalistické Strany svobodných vdávala, přijel jí na svatbu i ruský prezident Vladimir Putin. Jak se zdá, gratulace vládce Kremlu novomanželům štěstí nepřinesla.

Kneisslová, která podle výpovědi svého muže tloukla do hrudi, se v poslední době ocitla v ekonomických problémech. Jak připomíná deník Kronen Zeitung, bývalá politička si nedávno postěžovala na nulové příjmy a na to, že nedosáhla na žádný příspěvek ze státního fondu pro samostatně výdělečně činné osoby.

Reklama

Doporučované