Hlavní obsah

Nemáte sebereflexi, slyšela šéfka berňáku v Senátu

Foto: Senát ČR, Seznam Zprávy

Ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová při vystoupení na středečním veřejném slyšení v Senátu.

Reklama

Vedení Finanční správy se stále nechce bavit o chybách, na které upozornily i Seznam Zprávy. Poslední slovní výměna šéfky finančního ředitelství a kritiků berňáku proběhla v horní komoře parlamentu.

Článek

Začátkem července musela šéfka Generálního finančního ředitelství Tatjana Richterová hájit své podřízené při zvláštním jednání sněmovního rozpočtového výboru. Ve středu si vyslechla podobnou kritiku na veřejném slyšení v Senátu. A stejně jako v prvním případě odmítla připustit, že by se daňoví úředníci dopouštěli větších nepravostí.

Akci v horní komoře parlamentu, kterou i přes omezení kvůli koronaviru uspořádal senátor Tomáš Goláň (nezávislý za hnutí Senátor 21), podnítil také reportážní projekt Seznam Zpráv Daňové peklo. Ten upozorňuje na různé přešlapy Finanční správy na několika příkladech z východní Moravy.

Richterová se vůči tématům z reportáží vymezila už v úvodu svého vystoupení. Opět zdůrazňovala, že jde o několik let staré případy. Finanční správa podle ní také není v rovnocenném postavení s médii, protože je vázána povinností mlčenlivosti a nemůže kauzy náležitě komentovat.

„Na sporném základě je plošně kritizovaná celá instituce,“ postěžovala si Richterová na média, kterým zároveň vytkla, že se nevěnují současným úspěchům berňáku. Dlouhou pasáž svého projevu pak věnovala ocenění svých podřízených za to, že zvládli vyplácení finančních kompenzací podnikatelům po první vlně koronavirové nákazy.

Šéfka GFŘ také odmítla kritiku senátora Goláně, podle něhož nejsou finanční úředníci dostatečně odborně vybavení a nerozlišují skutečné daňové hříšníky od těch domnělých. Na statistických údajích dokazovala, že finanční úřady vyhrávají většinu soudních sporů, a zdůraznila, že daňovou správu pravidelně prověřuje Nejvyšší kontrolní úřad.

Sebereflexe? Žádná

Přítomní daňoví poradci a právníci to vnímali jako potvrzení, že Richterová a celá Finanční správa stále nejsou schopny uznat chybu a nedoceňují, že k poplatníkům je třeba přistupovat mírněji.

Zatímco senátor Goláň nebo jiný daňový poradce Tomáš Hajdušek aspoň ocenili, že Richterová s nimi chce na rozdíl od jejího předchůdce Martina Janečka odborně komunikovat, od jiných kolegů zaznívala jen tvrdá kritika.

„Finanční správa nemá žádnou sebereflexi. Všechna pochybení bagatelizuje a nebere je vůbec v potaz,“ prohlásil poradce Jan Rambousek, který spoluzakládal Unii daňových poplatníků. Právě členové tohoto spolku, jenž se vůči berní správě staví tradičně velmi kriticky, byli na akci v Senátu hodně slyšet.

Ještě před Richterovou vystoupila na slyšení také ministryně financí Alena Schillerová, která dříve ve Finanční správě pracovala na manažerských pozicích. Zopakovala svoji tradiční tezi, že její možnosti působit na daňové úředníky jsou velmi omezené, což je podle ní dobře, protože se tím zabrání politickým tlakům.

„Vždy budu dbát o to, aby byl dodržován zákon,“ uvedla ministryně, která už tradičně téma nechce podrobněji komentovat. V letech 2014 až 2015 přitom působila na GFŘ a poté dva roky ve funkci náměstkyně ministra financí pro oblast daní. Úzce tehdy spolupracovala s šéfem GFŘ Janečkem, který byl zastáncem tvrdých nástrojů, jako jsou například zajišťovací příkazy.

Přestože se Schillerová už několik let snaží vystupovat přívětivě, někteří lidé z daňového oboru jí dřívější působení nezapomněli. Ve středu si do ní rýpl například poradce David Hubal. „Rád bych připomněl, že paní ministryně Schillerová je právě architektkou predátorského způsobu výběru daně, a je tedy velkou otázkou, zda pod vedením takové osoby se může přístup k poplatníkům jakkoli změnit,“ uvedl Hubal.

Seznam Zprávy na akci oslovily jak Richterovou, tak Schillerovou s žádostí o vyjádření. Obě však s redakcí odmítly hovořit.

Reklama

Doporučované