Hlavní obsah

Nemáte zubaře? Některé pacienty prostě nechtějí. Šéf stomatologů Šmucler vysvětluje proč

Roman Šmucler vypráví o pacientovi, který si 18 let nesundal zubní protézu, i o vlastní metodě čištění zubů.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Až dva miliony lidí nemají svého zubaře. To už je dost na to, aby udělali revoluci, říká v Osmičce známý lékař Roman Šmucler.

Článek

V Česku chybí zubaři, musíme je dostat do regionů, hlásí Ministerstvo zdravotnictví. Vyčlenilo na to i stomilionový rozpočet, kdy stomatolog dostane až 1,2 milionu korun na zřízení ordinace takzvaně na vesnici.

„Jsou místa, kde zubaři opravdu chybí. Ale obecně je v Česku zubních lékařů nadbytek. V poměru k počtu obyvatel jich máme víc než třeba v Německu,“ hodnotí situaci v Osmičce prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Proč tedy mnoho lidí nemůže svého stomatologa najít? „Protože se mu nevyplatí je ošetřit. A za to může systém úhrad,“ míní známý lékař, který mimochodem v první části Osmičky tvrdí, že vyčistit si zuby by stačilo jen každý druhý den.

Roman Šmucler v druhé části Osmičky o šťastném pacientovi s modrými zuby, etice v plastické chirurgii a zvráceném systému úplatků:

V plastické chirurgii jsou věci, které bych neudělal za žádné peníze, říká v druhé části Osmičky odborník na estetickou medicínu Šmucler.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

Dá se nedostatek lékařů řešit příchodem odborníků ze zahraničí? Jak se dá ve vyjednávání s politiky využít zkušenost s moderováním z televize? A je plastická chirurgie lukrativnější než jiné obory?

I o tom v druhé části Osmičky s Romanem Šmuclerem, který je také expertem na estetickou medicínu.

Pořad Osmička sledujte každou středu od 20:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované