Hlavní obsah

Pro Čechy zůstává zelené, Němce před cestou do Chorvatska varují

Foto: Shutterstock.com

Za prvních 16 srpnových dní přijelo do Chorvatska 111 000 Čechů.

Reklama

Chorvatsko zažívá rekordní nárůst počtu nakažených koronavirem. V úterý zaznamenalo 199, ve středu 219 a ve čtvrtek dokonce 255 případů. Zatímco Německo či Rakousko na to reagují, pro Čechy zůstává Jadran bezpečně „zelený“.

Článek

Ve čtvrtek zaznamenalo Chorvatsko větší nárůst počtu nakažených než Česko – 255 oproti 247. Je však třeba přičíst, že Chorvatsko má jen čtyři miliony obyvatel. V absolutních číslech je tak na tom Chorvatsko výrazně hůř než Česko.

Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek ale pro Radiožurnál v pátek uvedl, že Česko na rozdíl od jiných zemí ponechá Chorvatsko na seznamu bezpečných zemí. Na Mapě cestovatele, kterou zveřejňuje ministerstvo zahraničních věcí, tedy i po páteční týdenní aktualizaci zůstane vybarvené zeleně.

Některé okolní státy už ale na horšící se situaci u Jadranu reagují. Ve čtvrtek německá agentura pro veřejné zdraví prohlásila za rizikové dva turisticky oblíbené regiony, a to Splitsko-dalmatskou a Šibenicko-kninskou župu. Němcům doporučili do těchto oblastí nejezdit.

Slovinsko zemi od čtvrtka zařadilo na seznam rizikových států, navrátilci musí na dva týdny do karantény. A už v pondělí k tomuto kroku přistoupilo Rakousko, které nabízí volbu mezi testem a desetidenní izolací.

Z českých odborníků v poslední době varoval před možností nákazy v Chorvatsku pouze epidemiolog Rastislav Maďar, který se začátkem srpna zapojil do debaty o pláži Zrće na ostrově Pag, která je známým festivalovým letoviskem. „Ano, už tam byli v červenci i Češi. A ano, už z toho máme nakažené v různých částech ČR,“ napsal tehdy.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha ale tehdy nebyl důvod na to reagovat změnou barvy na cestovatelském semaforu. „Nemůžeme říci, že Chorvatsko jako takové je z hlediska covidu-19 nebezpečná země. Případů by muselo být více, což dosud není,“ uvedl v polovině července ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Tehdy se počet nakažených držel pod 90. V úterý zaznamenalo Chorvatsko 199, ve středu 219 a ve čtvrtek dokonce 255 případů nákazy koronavirem. Poslední dva dny jsou tak rekordní od začátku epidemie v zemi. Celkem se v zemi se čtyřmi miliony obyvatel nákaza prokázala u více než 7 000 lidí.

Čechů jezdí méně, ale ne o moc

Obliba dovolené v Chorvatsku se tento měsíc vrátila takřka na stejná čísla jako loni. Za prvních 16 srpnových dní přijelo do Chorvatska 111 000 Čechů, což je ve srovnání s loňskem pokles o šest procent. Informaci s odkazem na údaje eVisitor, oficiálního informačního systému chorvatské turistické rady, zveřejnilo v tiskové zprávě Chorvatské turistické sdružení.

Podle Ivana Lackoviče, jednatele CK Travel Family, která k Jadranu každoročně vypravuje nejvíc českých cestovatelů, je Chorvatsko stále nejbezpečnější přímořskou dovolenkovou destinací.

„Ve většině chorvatských letovisek je počet nakažených minimální a čeští turisté se nemají čeho obávat. Například v severní části Chorvatska, kde tráví dovolenou až 60 procent všech turistů a kde je i pro Čechy velmi oblíbené letovisko Istrie, za celou sezonu nebylo víc než 20 nakažených. V Dubrovníku je aktuálně 21 nakažených,“ uvedl Lackovič.

Foto: koronavirus.hr

Počet aktivních případů koronaviru v Chorvatsku k 20. 8. 2020.

Z dat ministerstva zdravotnictví vyplývá, že nejvíce nakažených – celých 36 % – přicestuje do Česka z Ukrajiny. Chorvatsko je až na druhém místě, „dodává“ 15 % nakažených a Německo 8 %. Dalšími zeměmi, ze kterých lidé nejčastěji vozí koronavirus, jsou Velká Británie, Francie, Španělsko, Švýcarsko, Srbsko a Polsko.

Reklama

Doporučované