Hlavní obsah

Němci počítali. Elektromobily připraví o práci 410 tisíc z nich

Ilustrační foto.

Reklama

Přechod od automobilů se spalovacím motorem k elektromobilům by mohl Německo do roku 2030 připravit až o 410 000 pracovních míst. Napsal to ekonomický list Handelsblatt, který se odvolává na zprávu Národní platformy pro budoucnost mobility.

Článek

Německé automobilky průběžně oznamovaly a oznamují, že kvůli nástupu elektromobility budou muset propouštět. Teď poradní orgán německé vlády, Národní platforma pro budoucnost mobility, oznámil definitivní číslo – do roku 2030 přijde o místo až 410 tisíc lidí. Podle německého sdružení automobilového průmyslu VDA však tato prognóza vychází z nerealisticky extrémních předpokladů.

V samotné výrobě motorů a převodovek je podle zprávy NPM ohroženo kolem 88 000 pracovních míst. Za obavami z negativních dopadů přechodu k elektromobilům na zaměstnanost stojí skutečnost, že výroba a údržba je u těchto aut méně náročná na práci než u tradičních automobilů. Handelsblatt například upozorňuje, že spalovací motor se skládá přinejmenším z 1200 součástek, zatímco elektromotor tvoří jen asi 200 součástek.

„Předpoklad, že by v příštích letech mohlo zaniknout až 410 000 pracovních míst, vychází z nerealistického extrémního scénáře,“ uvedl šéf VDA Kurt-Christian Scheel. Tento scénář podle něj mylně předpokládá, že v Německu se elektromobily a baterie budou do roku 2030 vyrábět pouze v omezeném množství a že se budou převážně dovážet ze zahraničí.

Scheel očekává, že němečtí výrobci do roku 2023 svůj sortiment elektromobilů ztrojnásobí na více než 150 modelů. Velkou část těchto elektromobilů by měli přitom vyrábět v Německu.

Spolková vláda se v rámci svého programu na ochranu klimatu zavázala, že do roku 2030 dostane na německé silnice sedm až deset milionů elektromobilů.

Německý automobilový průmysl v roce 2018 zaměstnával zhruba 834 000 lidí, což bylo nejvíce od roku 1991, upozorňuje agentura Reuters. Představuje důležitý motor růstu německé ekonomiky a je na něm závislá i řada českých podniků.

Reklama

Doporučované