Hlavní obsah

Němci povolí sešněrovaný rozpočet. Kvůli viru utratí miliardy eur

Foto: Pixabay.com/CiscoLlo

Německá metropole Berlín.

Reklama

Němci po letech černé nuly, kdy snižovali zadlužení, povolí kvůli koronaviru rozpočtová omezení. Státní dluh se zvýší ze 60 až na 75 procent.

Článek

Německo letos počítá s růstem zadlužení z 60 na 75,25 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Na vině jsou zejména půjčky a protikoronavirová opatření, uvedlo dnes ministerstvo financí. Země by se ale v poměru k HDP i tak měla zadlužit méně než za globální finanční krize před deseti lety, uvedla agentura Reuters.

„Německou finanční politiku v současné době utváří boj proti pandemii covid-19 a jeho ekonomickým dopadům,“ uvedlo ministerstvo.

V důsledku finanční krize z let 2008 a 2009 se dluh v Německu zvýšil o 18 procentních bodů proti stavu v roce 2007 a vystoupil na 82 procent HDP v roce 2010.

Šéf německé rady ekonomických expertů Lars Feld odhaduje, že největší evropská ekonomika letos kvůli koronavirové krizi klesne minimálně o 5,5 procenta. Ještě v březnu jeho tým předpokládal, že pokles bude činit pouze 2,8 procenta.

„Ten odhad nemůžeme ponechat. Čekám spíš pokles o 5,5 procenta - a to je ještě optimistický odhad,“ citoval Felda týdeník Die Zeit. Ekonom poznamenal, že dřívější výhled počítal s uzavřením většiny prodejen po dobu pěti týdnů a že si následné obnovení běžného provozu vyžádá tři týdny.

V Německu se v pondělí opět mohly otevřít obchody s plochou do 800 metrů čtverečních a také všechny prodejny aut, kol či knih. Od 4. května se počítá i s postupným otevíráním škol, restaurace ale mají zůstat uzavřené. Před unáhleným návratem k běžnému životu varovala kancléřka Angela Merkelová. Ve zhruba 82milionovém Německu se dosud infikovalo 145 694 lidí, z nichž 4879 zemřelo.

Reklama

Doporučované