Hlavní obsah

Němci přišli s novou strategií. Koronavirus chtějí vyvětrat

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Německá vláda investuje 500 milionů eur, tedy asi 13,6 miliard korun, do zlepšení ventilačních systémů ve veřejných budovách. Chce tak zastavit šíření koronaviru.

Článek

Vládní pomoc bude ve formě grantů. Nárok na ně mají kanceláře ve veřejných budovách, muzea, divadla, univerzity či školy. Soukromé firmy na ně zatím nedosáhnou. Hlavním cílem německé iniciativy je vylepšení stávajících ventilačních systémů namísto instalace nových, což by vládu vyšlo dráž.

Maximálně je možné požádat o grant ve výši 100 000 eur, tedy o něco méně než tři miliony, na každou opravu. Granty začne německá vláda přidělovat v úterý.

V souvislosti s koronavirem se často hovoří o přenosu kapénkami nebo dotekem. Ačkoliv to ještě není úplně jisté, stále přibývá vědců, kteří tvrdí, že se lze nakazit i aerosolem. Kapénky, které nakažený člověk uvolní do okolí, dopadnou poměrně rychle na zem. Aerosoly se do vzduchu dostávají při dýchání či řeči a ve vzduchu mohou vydržet v závislosti na jejich velikosti i několik hodin. V nevětrané místnosti zůstanou nejméně 8 minut, píše BBC. Většina evropských zemí momentálně přitom bojuje s druhou vlnou nákazy. Vlivem opatření i počasí tráví lidé čím dál tím víc času uvnitř budov.

Německá vláda plánuje zavést i méně obvyklé ventilační metody. Po školách, které nemají centrální klimatizační systém, například požaduje, aby nakoupily mobilní čističky vzduchu. Příliš s tím nesouhlasí tamní odborníci, podle kterých mohou podobné přístroje kvalitu vzduchu ještě zhoršit a šíření viru nijak nezabrání.

Dosud nedostatečné větrání spolková vláda řešila apelem na učitele, aby každou hodinu větrali nejméně pět minut. To by ale s příchodem podzimu a zimy mohlo znamenat, že by děti do tříd musely chodit v zimním oblečení.

Němci nedávno k formulce AHA, která je variantou českého pravidla tří R (roušky, rozestupy a mytí rukou) přidali i L jako luft, tedy vzduch, a C, které má symbolizovat používání tzv. Corona app, německé variace aplikace eRouška.

Německo, které má přibližně osmkrát více obyvatel než Česko, zaznamenalo v pondělí 6868 nových případů nákazy koronavirem a 47 úmrtí za posledních 24 hodin. Od počátku pandemie se v zemi nakazilo 373 167 lidí. Na covid-19 zemřelo 9836 lidí.

Reklama

Doporučované