Hlavní obsah

Němci s kořeny v zahraničí pod hashtagem #MeTwo upozorňují na každodenní rasismus. I kvůli Özilovi

Němci s kořeny v zahraničí pod hashtagem #MeTwo upozorňují na každodenní rasismus.Video: Reuters

 

Reklama

Na sociálních sítích se v Německu začaly šířit příspěvky pod heslem #MeTwo. Kampaň upozorňuje na zkušenosti německých občanů s kořeny mimo spolkovou republiku s každodenním rasismem. Autor hashtagu diskuzi rozpoutal i kvůli konci fotbalisty Mesuta Özila v německém národním týmu.

Článek

Po kampani #MeToo, která upozorňovala na fenomén sexismu a sexuálního obtěžování žen, se na německých sociálních sítích začalo šířit #MeTwo. Hashtag, jejž ke svým výpovědím připojují lidé, kteří se v každodenním životě setkávají s rasismem, použilo za posledních pět dní na internetu již více než 40 tisíc uživatelů.

Heslo #MeTwo se skládá z anglických slov „já“ a „dva“. Jeho autor Ali Can jím chtěl v reakci na debatu kolem německého fotbalového reprezentanta tureckého původu Mesuta Özila upozornit na to, že imigranti a jejich potomci mohou cítit lásku ke dvěma zemím: Německu i zemi, ve které mají své kořeny.

„Mojí vlastí je Německo, hlásím se k našemu liberálně-demokratickému zřízení,“ řekl Can v rozhovoru poskytnutém mediální skupině RedaktionsNetzwerk Deutschland. „Zároveň ale cítím, že náležím i k lidem v turecké vesnici, ve které jsem se narodil,“ dodal. Právě proto, že mají imigranti a jejich potomci často dvě identity, obsahuje podle Cana hashtag číslovku dva. Vyvolat jím chtěl především debatu o „novém pojetí němectví“.

Čtyřiadvacetiletý Can, který do Německa s rodiči přišel z Turecka v roce 1995, hashtag #MeTwo vytvořil v reakci na rozhodnutí fotbalisty Mesuta Özila opustit národní reprezentaci. Za důvod přitom reprezentační záložník označil nedostatek respektu vůči svým tureckým kořenům a rasismus ze strany německého fotbalového svazu. Svaz to odmítl.

„V očích řady fanoušků jsem Němec jen tehdy, když se vyhrává. Když se prohrává, jsem imigrant. Narodil jsem se a vyrostl v Německu, tak proč pro lidi nejsem Němec,“ uvedl po rozhodnutí záložník Arsenalu ve svém prohlášení a zmínil také, že má dvě srdce – jedno německé a jedno turecké.

Své vlastní zkušenosti s každodenním rasismem během pěti dní od zavedení hashtagu sdílely desítky tisíc lidí. Podle agentury DPA se do dneška na Twitteru objevilo 153 tisíc příspěvků s #MeTwo od zhruba 40 tisíc uživatelů. Řada z nich popisovala své zkušenosti s rasismem ve škole, na ulici, mezi přáteli, ale i v partnerských vztazích.

Své zkušenosti sdílela i řada známých osobností. „Když jsem v přeplněném vlaku jediný nebílý, nastoupí policie a jediný, kdo musí ukázat svůj průkaz, jsem já,“ popsal jednu ze situací, které v Německu zažívá, novinář prestižního časopisu Spiegel Hasnain Kazim. „Když neonacisté ohrožují tvoji matku a státní zastupitelství jí řekne: No, možná by se váš syn neměl vyjadřovat tak slyšitelně na veřejnosti,“ připojil ke kampani známý satirik Shahak Shapira, který se narodil v Izraeli a v Německu je často terčem antisemitských útoků.

„Kdo si myslí, že rasismus už v Německu nepředstavuje problém, tomu doporučuji, aby si pročetl všechny tweety #MeTwo. Je obdivuhodné a bolestivé, kolik lidí pozvedlo svůj hlas. Pozvedněme svůj hlas s nimi: proti rasismu, vždy a všude,“ komentoval kampaň německý ministr zahraničí Heiko Maas.

„#MeTwo je stále větší. Ale teď vám chci ze srdce poděkovat. Vyprávíte své osobní příběhy, k čemuž je zapotřebí odvahy!“ napsal v pondělí v reakci na ohlas svého počinu na Twitteru Ali Can.

Ne všechny příspěvky na sociálních sítích vyjadřovaly Canově iniciativě plnou podporu. „Kampaň #MeTwo můžete považovat za přínosnou a zároveň kritizovat Özila za jeho prohlášení o konci v reprezentaci a podporu Erdogana. Nevylučuje se to,“ napsal na svém twitterovém účtu novinář Timo Lokoschat.

Reklama

Související témata:

Doporučované