Hlavní obsah

Němci si pospíšili. Bosch spustí novou továrnu na čipy o půl roku dřív

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto

Reklama

Německá společnost Bosch spouští u Drážďan továrnu na čipy, která by mohla pomoci jejím odběratelům vyřešit nedostatek klíčové součástky. Celosvětově se však poptávka s nabídkou vyrovnají nejdřív za rok.

Článek

Německá společnost Robert Bosch, která je mimo jiné předním dodavatelem pro automobilový průmysl, otevřela poblíž Drážďan továrnu na čipy. Investovala do ní jednu miliardu eur, tedy 25,4 miliardy Kč, což je zatím její největší investice, uvedla agentura Reuters.

Továrna je plně digitalizovaná a je považována za jednu z nejmodernějších továren na čipy v Evropě. Od července začne vyrábět čipy pro elektrické nářadí a od září pro automobilový průmyslu, upozornila agentura DPA. Výroba tak začne o šest měsíců dříve, než firma původně plánovala.

V současnosti má továrna 250 zaměstnanců, celkem plánuje vytvořit 700 pracovních míst.

Továrna zahajuje provoz v době napjatých celosvětových dodávek čipů. Zvýší schopnost firmy dodávat automobilkám přímo, a tedy méně spoléhat na výrobce třetích stran.

Do globálních problémů s dodávkami čipů, kvůli kterým museli někteří výrobci přerušit výrobu, ale specializovaná továrna podle analytiků příliš nezasáhne. V současnosti se očekává, že problémy s dodávkami čipů se podaří vyřešit až v příštím roce. Továrna určitě pomůže hlavním zákazníkům firmy Bosch, z globálního hlediska ale současný převis poptávky nad nabídkou příliš zmírnit nepomůže.

Virtuálního ceremoniálu se zúčastnila i německá kancléřka Angela Merkelová a místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová, která má na starosti i koordinaci programu pro Evropu připravenou na digitální věk. Podle té špičková technologie v nové továrně na polovodiče ukazuje, jakých výsledků je možné dosáhnout, když průmysl a vláda spojí síly.

Reklama

Doporučované