Hlavní obsah

Němci si Sputnik vyrobí v Bavorsku. Ruská vakcína rozděluje Evropu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Poláci či Němci se bez schválení EMA do očkování Sputnikem nepohrnou, Rakousko by si snad poradilo i bez něj a Slovensko si se svými dávkami ruských vakcín zatím neví rady vůbec. Plány na očkování Sputnikem se liší stát od státu.

Článek

Už čtvrtý ministr zdravotnictví se bude pokoušet ukočírovat českou zdravotnickou krizi. Předání ministerského titulu z Jana Blatného na Petra Arenbergera výrazně doprovází i neshody kolem ruské vakcíny Sputnik V. Premiér však při uvádění Arenbergera navzdory mnoha teoriím o konci Blatného prohlásil, že výměna v čele resortu „není o Sputniku“.

Ať tak či onak, Sputnik budí vášně napříč celou Evropou. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zahájila průběžné hodnocení ruské očkovací látky začátkem března. Proces u dosud schválených vakcín trval několik měsíců. Podle agentury je přitom zásadní, aby údaje získané z klinických testů vakcíny odpovídaly mezinárodním standardům. Právě to bude předmětem zkoumání příštího týdne, píše list Financial Times s odkazem na zdroje z agentury.

Stále více států či regionů Evropské unie včetně Česka zvažuje nákup ruské vakcíny, přestože zatím nemá jisté schválení EMA, které se může kvůli možným obavám o bezpečnost a účinnost prodloužit. To může lidem, kteří Sputnik V dostanou, způsobit například problémy při letním cestování. Země EU totiž v rámci projednávaného „covidového pasu“ nemusí povinně uznávat vakcíny neschválené agenturou.

Bavorský Sputnik

Bavorsko se s Ruskem předběžně dohodlo na výrobě Sputniku v bavorském Illertissenu, oznámil ve středu na tiskové konferenci bavorský premiér Markus Söder. Za podmínku použití tohoto preparátu v Bavorsku označil jeho schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), nebo příslušnými německými úřady. V takovém případě by Bavorsko mohlo ještě v červenci získat zhruba 2,5 milionu dávek.

„Chci něco říci k tématu Sputnik V. Máme s příslušnou institucí ruské vlády ujednání, že by se tato vakcína měla vyrábět v Illertissenu. Stanovili jsme také, že bychom ji mohli dovážet,“ řekl Söder. „Podmínkou ale samozřejmě je, že bude schválena Evropskou lékovou agenturou nebo podobným úřadem,“ dodal. Söder na tiskové konferenci ocenil vysokou účinnost Sputniku proti rozvinutí těžkému průběhu infekce.

Skeptické Polsko

Jako nulovou vidí šanci na zavedení Sputniku v Evropě polský vicepremiér a šéf vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosław Kaczyński. Ve středečním rozhovoru na TV Republika se pustil i do evropského vyjednávání o vakcínách. „Evropa se (Sputniku) z velké části brání. Na druhé straně Evropská unie selhala, nemluvě o tom, že se při nákupu jednoduše zdiskreditovala. Chyby, ke kterým došlo při uzavírání smluv, jsou prostě donebevolající. Je to jakoby na jedné straně seděli vyjednavači a na druhé děti. Tak to vypadalo a dnes za to platíme, protože v Polsku by dnes mohlo být mnohem, mnohem více očkovaných než v tuto chvíli. Byli bychom tedy mnohem blíže ke konci epidemie,“ řekl Kaczyński.

Poznamenal, že Sputnik přijaly pouze „některé země na Balkáně a Maďarsko“. „V tuto chvíli se mi zdá, že neexistuje žádný vážný důvod, aby nám vakcínu někdo vnutil. Nejde jen o Polsko, ale také o Evropu,“ zdůraznil.

Urychlovač vládní krize

Na Slovensku ani po měsíci vyjednávání není jasné, jestli je bezpečné začít ruskou vakcínou očkovat. Z celkových dvou milionů objednaných dávek má zatím Slovensko 200 tisíc. Víc než měsíc už ale vakcína leží ve skladu a pořád není jasné, jak s ní stát naloží. Štátný ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) pro nedostatek informací i od výrobce Sputniku zatím nedal jasnou odpověď. Sputnik však zvládl otřást slovenskou čtyřkoalicí a nakonec došlo i k výměně premiéra.

Teď už „pouhý“ ministr financí Igor Matovič ještě jako předseda vlády na začátku března vítal první dodávku Sputniku na letišti v Košicích. Ve své funkci už není ani ministr zdravotnictví Marek Krajčí, který povolil terapeutické použití v Evropské unii neregistrované vakcíny.

Vladimír Lengvarský, který je ministrem zdravotnictví necelý týden, pro nedostatek informací nepotvrdil informace tisku, že ruská vakcína dovezená na Slovensko není totožná se Sputnikem V, který se používá v jiných zemích a jehož hodnocení bylo publikováno v odborném časopisu Lancet. Zmíněnou informaci listu Denník N popřel ministr obrany Jaroslav Naď.

Dovoz Sputniku V na Slovensko prosazoval navzdory nesouhlasu části koalice hlavně již bývalý premiér a nyní ministr financí Igor Matovič jako řešení nedostatku vakcín.

Příliš pomalá EMA

Rakouský kancléř Sebastian Kurz naznačil, že by Rakousko mohlo ruskou vakcínu Sputnik V nouzově schválit, pokud ji odborníci označí za účinnou a bezpečnou. Postup Evropské lékové agentury je dle něj příliš zdlouhavý. „Rychlé schválení ze strany EMA by dávalo smysl,“ řekl Kurz novinářům ve Vídni v úterý. „Pokud se tak nestane v dohledné budoucnosti, pak se věc stočí k národním krokům a já věřím, že by pro nás mělo smysl jít touto cestou.“

Kurz uvedl, že rozhovory s Ruskem o dodávce 1 milionu vakcín Sputniku od dubna se blíží ke konci a brzy by mohla být podepsána smlouva. Rakouská vláda ale explicitně neuvedla, zda chce Sputnik V nakoupit i bez posvěcení EMA.

Úřad rakouského kancléře na konci března agentuře APA sdělil, že byla podepsána dohoda o mlčenlivosti ohledně výměny dokumentů spojených s možnými dodávkami ruské vakcíny do země. Uvedl také, že Moskva nabídla dodávky 300 000 vakcín v dubnu, 500 000 v květnu a 200 000 začátkem června. Konečné rozhodnutí o koupi ruské očkovací látky ale zatím ve Vídni nepadlo.

Předjednat dodávky ruské vakcíny se v předchozích týdnech snažilo i vedení madridského regionu. Vysloužilo si za to kritiku opozičních stran, která je o to silnější, že madridský region za měsíc čekají volby. Kandidát socialistů na vedení regionu v kritice připomněl i to, že na Slovensku způsobil nákup ruské vakcíny rozpad vládní koalice.

Šéfka madridské regionální vlády Isabel Díazová Ayusová, která v nynější pandemii proslula svým rebelským postojem vůči ústřední španělské vládě, jednání své vlády s Ruskem o vakcíně hájí. „Nebylo by to poprvé, ani popáté, ani podesáté, kdy madridský region předběhl španělskou vládu a analyzoval všechny scénáře pro další boj s koronavirem,“ uvedla Díazová Ayusová z pravicové Lidové strany (PP).

„Vakcína Sputnik je v procesu hodnocení, španělská vláda aplikuje jen schválené vakcíny (agenturou EMA),“ oponoval na tiskové konferenci španělský socialistický premiér Pedro Sánchez.

Ministr zdravotnictví regionální madridské vlády Ruiz Escudero podle serveru eldiario.es řekl, že jednání s ruským prodejcem Sputniku pokračují, a kritizoval unijní agenturu EMA za pomalý postup při posuzování ruské vakcíny.

Reklama

Doporučované