Hlavní obsah

Němci soudí kněze bez tváře, za verbování bojovníků pro Islámský stát mu hrozí 10leté vězení

Soudní líčení provázela přísná bezpečnostní opatření, obžalovaní byli odděleni neprůstřelným sklemVideo: Reuters

 

Reklama

Před německým soudem v Dolním Sasku stanula v úterý pětice mužů obviněných z podpory terorismu a verbování bojovníků pro Islámský stát. Mezi souzenými je i abú Valá, jeden z nejvlivnějších německých islamistů známý jako kněz bez tváře.

Článek

Nejméně 15 mužů v Německu vycvičila pětice radikálních vyznavačů islámu. Organizaci výcviku stejně jako samotný nábor potenciálních bojovníků Islámského státu měl vést kazatel abú Valá - vlivný německý islamista zatčený při razii vloni na podzim v Hildesheimu. Kazatel je považován za ústřední postavu Islámského státu v Německu.

Abú Valá je spojován s prosincovým útokem na berlínském vánočním trhu. Tunisan Anis Amri, který najel do skupiny lidí a 12 z nich usmrtil, se pohyboval v blízkosti kazatele a podle obžaloby minimálně u dalších dvou obviněných přebýval. Všichni měli o Amriho vražedném plánu vědět.

Pětice v úterý stanula před soudem. Každému ze skupiny hrozí až 10leté vězení. Soudní líčení probíhalo za nejpřísnějších bezpečnostních podmínek - obžalovaní byli od zbytku soudní síně odděleni neprůstřelným sklem.

Reklama

Doporučované