Hlavní obsah

Novák nemusí do vazby, soud mu ale nařídil, kam nesmí

Reportér Seznam Zpráv podrobně o případu exsenátora Alexandra Nováka.

 

Reklama

Němci vydali bývalého senátora Alexandra Nováka české justici. Jedna z hlavního postav dotačního skandálu je stíhána na svobodě.

Článek

Německo vydalo po deseti měsících do rukou české justice bývalého senátora Alexandra Nováka.

Ten je jednou z hlavních postav případu, kde je 26 lidí obviněno kvůli podezření, že se podíleli na systematických machinacích s evropskými dotacemi.

Kromě Nováka jsou v kauze stíháni dva bývalí poslanci Sněmovny a také několik někdejších předních politiků z ústeckého či karlovarského regionu.

Novákovo vydání Seznamu potvrdila mluvčí vrchního zemského soudu ve Frankfurtu nad Mohanem Gundula Fehnsová-Böerová a také čeští žalobci. Bývalý senátor je již v této chvíli v České republice a je na svobodě, což potvrdil státní zástupce Tomáš Minx.

Podle informací Seznamu Novák totiž přistoupil na všechny podmínky, které žalobce požadoval. Třeba že se nebude stýkat s dalšími obviněnými. Novákův advokát Matěj Šedivý uvedl, že nemá souhlas klienta, aby mohl případ jakkoliv komentovat.

Mluvčí ústeckého soudu Irena Jeřábková Seznamu řekla, že o tom, zda Novák skončí ve vazbě se rozhodovalo tento týden v úterý. 

„Sám obviněný dal souhlas k trestnímu vydání do České republiky. Ústecký soudce nakonec rozhodl, že nebude vzat do vazby,“ potvrdila Jeřábková.  

Novák však musel zaplatit kauci. Podle Práva se jednalo o 16 milionů korun. Což je nejspíše třetí nejvyšší částka v historii ČR a také jde jen o 200 tisíc více, než před několika týdny uhradila rodina dalšího obviněného aktéra kauzy Daniela Ježka, aby ho dostala z vazby.  

Novák nesmí odjet do ciziny

Bývalý senátor navíc nesmí odcestovat do zahraničí a bude se také muset pravidelně hlásit u probačního úředníka, který na něj bude dohlížet. To jsou stejné podmínky, které již stanovil ústecký soud také Ježkovi - mimo jiné obchodnímu partnerovi Alexandra Nováka.  

Německá policie Nováka zadržela loni 24. prosince na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem a od té doby se místní úřady jeho případem zabývaly. Protože odmítl zjednodušené řízení, čekalo se na rozhodnutí vrchního zemského soudu ve Frankfurtu, který měl posoudit přípustnost jeho vydání do Česka.

Alexandr Novák byl senátorem za ODS a jedním z nejvlivnějších lidí na severu Čech. Dnes jedenašedesátiletý muž byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho v roce 2015 podmínečně pustil na svobodu po odpykání poloviny trestu.

Reklama

Související témata:

Doporučované