Hlavní obsah

Němci zkombinovali otužování a posilování. Rozjeli „otužovny“

Podívejte se, jak Němci posilují i v mrazu. Češi jsou na tom ještě hůř.Video: Jan Marek

 

Reklama

Největší řetězec posiloven v Německu provozuje i navzdory mrazivým teplotám venkovní fitness. Prý se přidají i další posilovny. Uchytil by se nápad i v Česku? Otužilců přibývá a ztráty českého fitness sektoru jsou miliardové.

Článek

Teploty v Berlíně se stále ještě drží pod nulou, řetězec posiloven McFit však i přesto v sobotu vynesl činky a stroje na parkoviště, rozbil stany a rozjel venkovní provoz. I v mrazu samozřejmě za přísných hygienických opatření.

Zájemci se registrují předem na přesný čas, aby se předešlo shlukování. Na trénink mají přesně 45 minut a všechno použité náčiní se 15 minut před příchodem další skupiny dezinfikuje. Dodržují se rozestupy i nošení roušek.

„Přenos koronaviru je za těchto podmínek naprosto vyloučený, pokud se budou dodržovat. Takhle je to naprosto bezpečné,“ vysvětluje infektolog Prof. Dr. Klaus-Dieter Zastrow.

Pro sportovce byl prý krok řetězce naprostým překvapením. Většina se o možnosti venkovního cvičení dozvěděla až právě v sobotu ze sociálních sítí.

„Opravdu ano, a myslím, že je to dobré. Jsme na čerstvém vzduchu, takže o větrání není nouze, je tu dost dezinfekce a počet lidí je regulovaný, ano, myslím, že je to dobré, důvěřuji tomu,“ dodává jeden z návštěvníků.

Foto: Jan Marek

Uzavření posiloven v ČR.

Češi déle bez cvičení než Němci

Podle odhadů se posiloven přidá víc. V Německu měly v rámci protiepidemických opatření zavřeno 15 týdnů. To situace pro český fitness sektor byla ještě horší. Od jarní přes podzimní a zimní vlnu nefungovaly posilovny v Česku už více než 22 týdnů a jejich otevření se zatím nechystá.

„Co se týče jarní vlny, ztráty dle našeho průzkumu odhadujeme na cca 400 milionů korun. Odezva ze sektoru nebyla velká, máme méně respondentů než v podzimních průzkumech, zapojila se většina osobních trenérů než provozovatelů fitness,“ píše pro Seznam Zprávy členka představenstva České komory fitness Klára Benešová.

Foto: Česká komora fitness

Návštěvnost posiloven po uvolnění.

Miliardové ztráty. Lidé se nevrací ani po uvolnění

Podle dřívějšího vyjádření organizace nicméně ztráty fitness center mohou za 14 dní uzavření dosáhnout až 285 milionů korun. Oněch 22 týdnů čistého uzavření by tak vycházelo odhadem na 3,1 miliardy korun. Komora tuto částku pro předpokládaný počet 1250 posiloven v Česku potvrdila.

Průzkum organizace z prosince ale ukazuje, že dobře se provozům nedaří ani po uvolnění. Téměř pětina provozů ani neotevřela, bezmála desetina měla desetinovou návštěvnost, třetina posiloven nejvýš třetinovou a nad 50 procent se dostala jen čtvrtina. Otázkou je, zdali by se čeští sportovci necítili venku přece jen bezpečněji.

Reklama

Doporučované