Hlavní obsah

Němcová: Koalicí s ANO by se ODS znemožnila už úplně

Rozhovor s Miroslavou Němcovou.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Ze stávajících kandidátů na prezidenta bych si vybrala pana Drahoše, říká poslankyně ODS Miroslava Němcová.

Článek

Na třináctý červen roku 2013 nevzpomíná Miroslava Němcová ráda, i když tehdy ve funkci předsedkyně Sněmovny prožívala vrcholné chvíle své politické kariéry. Jenže právě 13. 6. dopoledne přišly první zprávy o zásahu policie na Úřadu vlády.

„Nechtěla jsem tomu zpočátku věřit, myslela jsem, že je to přepálená informace, že se tam třeba stal jen drobný incident," vzpomíná Miroslava Němcová na čtyři roky staré události.

Nebyl to „drobný incident",  ale událost, která zásadně změnila politické poměry v zemi. Příběh, který začal kvůli údajnému sledování manželky premiéra Nečase vojenskou rozvědkou úkolovanou premiérovou milenkou (a dnešní manželkou) Janou Nagyovou Nečasovou, není dodnes uzavřen. Miroslava Němcová celou věc považuje za neadekvátní. „Bohužel, stalo se a nedá se to odestát. ODS za to krvavě zaplatila."

Miroslava Němcová pak na podzim 2013 kandidovala jako celostátní lídr ODS, která dosáhla na necelých osm procent hlasů. „Uměla bych tehdy strávit 10 procent, 8 procent byl šok," říká čtyřiašedesátiletá politička, která byla v létě 2013 také kandidátkou ODS na post premiérky. Prezident Zeman ale jmenoval premiérem svého přítele Jiřího Rusnoka.

Dnes už je ODS podle Němcové v lepší kondici: „ODS přežila a je na vzestupu, který ale bude ještě nějaký čas trvat. Věřím, že ve volbách dosáhneme na 13-14 procent," tvrdí Němcová, která poprvé v poslanecké lavici zasedla v roce 1998. Letos jí ale reálně hrozí, že do Sněmovny nepronikne: Na kandidátce ODS na Vysočině je až na druhém místě, což by pro vstup do Sněmovny vyžadovalo velmi dobrý výsledek - anebo podporu voličů preferenčními hlasy: „S politikou nekončím, nebudu dělat ani žádnou individuální kampaň, myslím, že mě voliči za těch skoro 20 let znají," říká Němcová.

Podívejte se nahoře v článku na celý rozhovor s Miroslavou Němcovou o tom, proč je ODS dnes tam, kde je, o Andreji Babišovi a o tom, proč nekandidovala na post české prezidentky.

Reklama

Doporučované