Hlavní obsah

Němcová: Vondráček si udělal mejdan na posvátném místě, je to křupanství

Rozhovor s Miroslavou Němcovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslankyně ODS a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová byla hostem Večerních zpráv Televize Seznam. V rozhovoru s redaktorem Pavlem Cyprichem mluvili o neuctivém chování předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka v historickém sálu Sněmovny.

Článek

„Zřejmě jde o nepochopení toho, co si třetí nejvyšší ústavní činitel může dovolit,“ okomentovala poslankyně za ODS Miroslava Němcová hudební vystoupení člena hnutí ANO a předsedy Sněmovny Radka Vondráčka. Předseda si podle Němcové neuvědomuje historickou hodnotu místa.

„Nedokážu si představit, že by v některé jiné zemi došlo v parlamentu k tomu, že by předseda Sněmovny vyskočil v botách na nejčestnější místo a dupal po památkově chráněném nábytku, aby udělal večírek pro svoji stranu,“ myslí si Němcová a zdůrazňuje, že je mobiliář na seznamu památek UNESCO – stejně jako několik památek z Kroměříže, odkud Vondráček pochází. Podle Němcové by tak měl chápat „posvátnost“ takových míst. „Představa, že by si tam udělal mejdan, je mimo jakoukoliv realitu,“ dodává bývalá předsedkyně Sněmovny.

Kvůli Vondráčkově chování chce Němcová svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, zřejmě však nesežene dostatek hlasů pro prosazení svého návrhu. I když byl sál v rekonstrukci, připadá Němcové zvláštní, že by Vondráčka se skupinou poslanců někdo dovnitř pustil.

„Připadá mi zvláštní reakce pana předsedy, který říká, že je vlastně pyšný na to, co udělal,“ uvedla dále Němcová v rozhovoru. Nelíbí se jí ani avizovaný záměr uspořádat přímo v jednacím sále folklorní koncert. Podle Němcové existují další prostory mimo jednací sál Sněmovny, ve kterých lze pořádat kulturní akce. Omluvu Vondráčka si podle Němcové vyžádal předseda ANO Andrej Babiš, sám Vondráček by se neomluvil.

K odvolání nebo odstoupení Vondráčka podle Němcové nedojde, situaci ale bude dál řešit s opozicí, přičemž poslankyně připustila i možné jednání s politiky z ČSSD.

Reklama

Doporučované