Hlavní obsah

Němec, který najel autem do cizinců, se hájí tím, že chtěl předejít teroristickým útokům

Němec, který autem najel do chodců, je ve vazbě a odborníci zkoumají jeho psychický stav.Video: Reuters

 

Reklama

Němec během silvestrovské noci autem zranil osm lidí, převážně ze Sýrie a Afghánistánu, včetně dvou dětí ve věku čtyř a deseti let.

Článek

Padesátiletý Andreas N., který dosud nebyl trestaný a který trpí schizofrenií, najížděl v noci na úterý do skupiny cizinců ve dvou západoněmeckých městech. Zranil přitom osm lidí převážně ze Sýrie a Afghánistánu, včetně dvou dětí ve věku čtyř a deseti let. Dočasně v ohrožení života byla kvůli jednomu z útoků 46letá žena ze Sýrie.

„Ten muž měl jasný úmysl zabíjet cizince,“ řekl na Nový rok Herbert Reul, ministr vnitra nejlidnatější německé spolkové země Severního Porýní-Vestfálska. To, zdá se, potvrzuje i mužova výpověď, v níž cizince vulgárně označoval za problém. O svém činu hovořil jako o „uklízení“.

Andreas N. si také stěžoval, že marně hledá práci a musí žít ze sociální podpory. Přistěhovalci podle něj pobírají stejné dávky, aniž by pro to kdy co udělali.

Muž pocházející z Essenu je nyní ve vyšetřovací vazbě a státní zastupitelství chce, aby kvůli psychickému onemocnění odborník posoudil jeho příčetnost. Pokud se ukáže, že byl v době činu nepříčetný, bude převezen do psychiatrické léčebny.

Reklama

Související témata:

Doporučované