Hlavní obsah

Němec prodával stroje ruské tajné službě, ta je posílala zbrojařům

Foto: Profimedia.cz

Němečtí policisté (ilustrační foto).

Reklama

Německý Celní kriminální úřad zatkl v Lipsku majitele firmy, která prodala ruské tajné službě přístroje bez patřičného povolení.

Článek

Souhlas Spolkového úřadu pro hospodářskou a vývozní kontrolu je nutný v případech, kdy se z Německa vyváží zboží k použití pro vojenské účely, nebo pokud je koncový uživatel z vojenského sektoru. Právě tohle razítko ale chybělo německému podnikateli, který v červnu a červenci 2019 prodal do Ruska dva nespecifikované přístroje.

Zákazníkem měla být podle spolkové prokuratury ruská tajná služba. Ředitele firmy v úterý v Lipsku zatkli celníci a provedli také prohlídky doma i v obchodních prostorech. O vazbě teď rozhoduje Spolkový soudní dvůr v Karlsruhe, píše agentura DPA.

Vzhledem k tomu, že údajně prodal stroje do Ruska pro ruskou tajnou službu bez souhlasu německých úřadů, federální prokuratura zatkla přímo generálního ředitele.

Aby prodejce zatajil skutečného příjemce svého zboží, zfalšoval údaje ve vývozní dokumentaci. Jeho firma sídlící v Sasku ale ve skutečnosti obchodovala se společností ovládanou ruskými tajnými službami. Ta byla prostředníkem při nákupu obráběcích strojů, které pak dodávala zbrojařským firmám v Rusku. Muž čelí obvinění z porušení zákona o zahraničním obchodu a zákazu obchodování s cizí tajnou službou.

Ruští špioni v EU

V poslední době nejde v Evropské unii o ojedinělý případ spolupráce s ruskými zpravodajskými službami. V únoru německý nejvyšší státní zástupce Peter Frank obvinil ze špionáže pětapadesátiletého Němce z Postupimi. Ruské vojenské rozvědce GRU měl muž v elektronické podobě předat plány Spolkového sněmu v Berlíně. Dostal se k nim jako zaměstnanec firmy, která pro Bundestag opakovaně prováděla údržbu a kontrolu elektrických zařízení.

V pondělí polská civilní kontrarozvědka oznámila, že dopadla polského občana, který shromažďoval informace o armádě a předával je Rusům. Už v dubnu Polsko vyhostilo tři pracovníky ruského velvyslanectví ve Varšavě. Odůvodnilo to porušením podmínek diplomatického statusu a prováděním činností poškozujících Polsko.

Rozbití sítě špionů pracujících pro Rusko nedávno oznámilo Bulharsko. V jejím čele stál někdejší ředitel bulharského vojenského zpravodajství. Sofie kvůli tomu vyhostila dva ruské diplomaty. Vztahy s Ruskem pak poznamenalo i vyšetřování výbuchů v bulharských muničních skladech, které nejspíš mělo souvislost s výbuchy ve Vrběticích.

Kvůli úkolování špionážní sítě vyhostilo ruského diplomata i Rumunsko. Pracovník ruské rozvědky GRU měl v zemi verbovat rumunské činitele s přístupem k informacím o rumunské zahraniční a bezpečnostní politice, energetice, armádě a NATO.

Letos v květnu soud v Dánsku poslal na tři roky za mříže ruského občana kvůli špionáži dánských energetických technologií pro ruské tajné služby. Po odpykání trestu bude vyhoštěn z Dánska bez možnosti se do země v budoucnu vrátit.

Reklama

Související témata:

Doporučované