Hlavní obsah

Německá CDU má novou předsedkyni. Ve volbě zvítězila favoritka známá pod zkratkou AKK

Vítězka páteční volby Annegret Krampová-Karrenbauerová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Novou předsedkyní německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) se dnes na sjezdu v Hamburku stala dosavadní generální tajemnice strany Annegret Krampová-Karrenbauerová. Šestapadesátiletá politička ve funkci po více než 18 letech nahradila Angelu Merkelovou. Právě k ní bývá Krampová-Karrenbauerová i pro svůj pragmatismus a klidný politický styl přirovnávána. Očekává se proto, že CDU sice dá své akcenty, ale nepovede ji zásadně jiným směrem než Merkelová.

Článek

Německá vládní Křesťanskodemokratická unie (CDU) si na sjezdu v Hamburku zvolila novou předsedkyni, stala se jí generální tajemnice Annegret Krampová-Karrenbauerová. Počtem 517 hlasů v druhém kole porazila hlavního protikandidáta Friedricha Merze, kterému dalo hlas 482 delegátů. Politička tak po osmnácti letech na postu vystřídá Angelu Merkelovou.

Volbu přijímám a děkuji za důvěru," řekla bezprostředně po zvolení se slzami v očích Krampová-Karrenbauerová delegátům, kteří ji odměnili potleskem vestoje. Jednu z prvních gratulací přijala z rukou kancléřky Angely Merkelové, která měla z volby viditelně radost. Dopředu sice neřekla, koho podporuje, ale všeobecně se předpokládalo, že to je právě Krampová-Karrenbauerová.

Kladné a záporné politické body kandidátky Krampové-Karrenbauerové vyzdvihl Jiří Hošek.Video: Seznam Zprávy

Annegret Krampová-Karrenbauerová nad svými protikandidáty zvítězila již v prvním kole počtem 450 získaných hlasů z celkem 999. Nezískala však potřebnou většinu, a tak muselo proběhnout druhé kolo volby. Do něj s hlavní favoritkou postoupil i Friedrich Merz, bývalý šéf poslanců konzervativní unie CDU/CSU, pro nějž se vyslovilo 392 kandidátů. Nejméně hlasů – celkem 157 – získal v prvním kole podle očekávání německý ministr zdravotnictví Jens Spahn.

CDU je podle Krampové-Karrenbauerové poslední velkou křesťansko-demokratickou stranou v Evropě. „Chci, aby to tak zůstalo, chci, aby tomu tak bylo i zítra,“ řekla šestapadesátiletá politička, podle níž strana potřebuje ke zvládnutí výzev budoucnosti především odvahu.

Vítězka páteční volby, jejíž slova byla na sjezdu často přerušována potleskem, také zdůraznila, že není žádnou mini-Merkelovou nebo kopií kancléřky, jak se o ní i vzhledem ke klidnému a pragmatickému stylu někdy mluví. Považuje se za svébytnou političku, která má vlastní představy o dalším vývoji strany. „Nevyhrála jsem volby navzdory tomu, jaká jsem, ale proto jaká jsem,“ prohlásila bývalá ministerská předsedkyně Sárska.

Angela Merkelová na pátečním sjezdu pronesla závěrečnou řeč, v níž apelovala na členy strany, aby se při novém začátku sjednotili. Připomněla, že se ujala úřadu v roce 2000, kdy strana procházela hlubokou krizí. Tím, že si strana dokázala udržet chladnou hlavu, ukázala podle Merkelové světu, že se z krize umí vzpamatovat. Na sjezdu také řekla, že strana je nyní v jiné a lepší situaci než na začátku jejího úřadujícího období a že se nyní musí soustředit na budoucnost, nikoliv na minulost. Za svou půlhodinovou řeč sklidila několikaminutový bouřlivý potlesk vestoje. Někteří delegáti dokonce nad své hlavy zvedli cedule s nápisem „Děkujeme vám, šéfko!“.

Reklama

Doporučované