Hlavní obsah

Německá chemička Agrofertu snižuje výrobu. České možná budou následovat

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Továrna SKW Stickstoffwerke Piesteritz patří do koncernu Agrofert

Reklama

Rostoucí ceny plynu a elektřiny ohrožují evropský průmysl. Některé společnosti musely zastavit produkci, jiné ji alespoň částečně omezily. Situace nejvíce dopadá na menší a střední podniky.

Článek

Zhoršující se energetická situace silně ovlivňuje průmysl. Ceny energií a plynu téměř denně dosahují nových rekordů a některé energeticky náročné společnosti z finančních důvodů dočasně ukončily provoz nebo ho alespoň omezily.

Jedním z takových případů je i továrna SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH, která patří do koncernu Agrofert.

„Výroba dusíkatých hnojiv se při současných cenách stává nerentabilní. Zemní plyn je pro nás nejen zdrojem energie, ale hlavně vstupní výrobní surovinou. Naše německá továrna SKW Piesteritz již oznámila snížení produkce o 20 procent,“ uvedl tiskový mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Dodal, že určité omezení produkce nelze vyloučit ani v Česku, definitivní rozhodnutí však zatím ještě nepadlo.

V Anglii se průmysl obrací na vedení země. Skupina britských, energeticky náročných provozů vyzvala tamní vládu, aby zavedla nouzová opatření. Jinak prý v zimě dojde k uzavření podniků.

Podnikům hrozí nedostatek surovin

Energetická krize se táhne napříč Evropu, především kvůli zhoršeným dodávkám a zároveň prudké poptávce v pandemické době. Hrozí tak, že se zvýší náklady na podnikání a chod domácností. To se může projevit na inflaci, která v evropských zemích narůstá.

Je to opravdu děsivé. Z růstu cen se člověku točí hlava.
Carsten Rolle, vedoucí energetického oddělení německé asociace BIOindustry

Problém podle serveru Bloomberg nastane v momentě, kdy se cenový šok přehoupne v nedostatek surovin. Části průmyslových podniků by pak nezbývalo nic jiného, než výrobu dočasně zastavit.

Je možné, že se do řešení palčivé situace zapojí vlády jednotlivých států podobně jako v Číně. Postup by však mohl zahrnovat i omezení průmyslové spotřeby energie, aby se jednotlivé státy ujistily, že zbyde dostatek energie na výhřev domácností, především o Vánocích.

„Je to opravdu děsivé. Z růstu cen se člověku točí hlava,“ řekl pro Bloomberg Carsten Rolle, vedoucí energetického oddělení německé asociace BIOindustry.

Společnost CF Industries Holding Inc., významný výrobce hnojiv, zastavila provoz ve dvou britských závodech s odvoláním na vysoké ceny zemního plynu. Rakouská Borealis AG a norská chemická firma Yara International ASA také snížily produkci.

Tato opatření ovlivní další průmyslová odvětví, například zemědělství, a zvýší tlak na ceny potravin. Rozsáhlejší odstávky by narušily hospodářský růst a ohrozily pracovní místa. Zdá se tak, že energetická krize zhorší lavinu zdražování, které už teď zaznamenávají země napříč Evropou.

Ceny plynu dopadají především na malé podniky

Nepříjemným faktem je, že nabídka zemního plynu se spíše nezlepší. Velcí producenti, jako například ruský Gazprom, se totiž soustředí přednostně na domácí dodávky.

Německý gigant BASF SE se proto připravuje na případné potíže a tvrdí, že má zajištěné dlouhodobé smlouvy s řadou poskytovatelů plynu, aby se vyhnul zasažení krizí u jednoho dodavatele.

Zaznamenáváme řadu nepravděpodobných událostí, které vedou k situaci, jež jsme nikdy předtím neviděli.
Andreas Loeschel, ekonom

Společnost Ludwigshafen, největší evropská chemická továrna, byla německým provozovatelem označena za „systémově relevantní“, což znamená, že její dodávky elektřiny nebudou přerušeny, na úkor veřejných dodávek.

Rekordní ceny plynu a elektřiny dopadají především na malé a střední průmyslové výrobce, kteří mají méně možností finanční ochrany a jsou více ohroženi nestálostí trhu.

Podle Andrease Loeschela, který v současné době předsedá katedře energetiky a ekonomiky zdrojů na univerzitě v Münsteru, si mnoho menších německých firem nezajistilo dostatečné dodávky na začátku letošního roku. Společnosti si teď ale nezvládají dodávky navýšit především kvůli narůstajícím cenám plynu.

„Zaznamenáváme řadu nepravděpodobných událostí, které vedou k situaci, jež jsme nikdy předtím neviděli,“ dodal Loeschel pro Bloomberg.

Reklama

Doporučované