Hlavní obsah

Německá čísla rostou. Země se připravuje na nejhorší a vyzývá k očkování

Foto: ČTK/DPA/Julian Stratenschulte

Bezplatné testy mohou Němci momentálně absolvovat i z auta. Od příštího měsíce budou zpoplatněny.

Reklama

Denní přírůstky i sedmidenní incidence v Německu rostou. Země chystá zpřísnění podmínek, které zahrnují zrušení bezplatných testů nebo stanovení limitů pro změnu covidových opatření.

Článek

Nákaza koronavirem se v Německu za uplynulý den potvrdila u 5578 lidí a dalších 19 osob v zemi po nemoci covid-19 zemřelo. Informoval o tom v pátek Institut Roberta Kocha (RKI). Přesně před týdnem přitom Německo hlásilo 3448 nově nakažených a 24 covidových úmrtí.

Sedmidenní incidence, tedy počet nakažených na 100 000 obyvatel za poslední týden, pak v Německu i nadále roste. Nyní je na hodnotě 30,1, o den dříve to bylo 27,6 a před týdnem 20,4.

Úřady se právě tímto číslem řídily zejména při posuzování nutnosti změn protiepidemických opatření. Nově však podle agentury DPA budou výrazněji zohledňovat další údaje, jako jsou například počty hospitalizovaných.

Německá vláda se mezitím připravuje na podzim a nejen politici apelují na občany, aby se rozhodli podstoupit vakcinaci. Od 11. října dokonce v zemi nebudou – až na výjimky – nabízeny bezplatné rychlotesty na koronavirus. V úterý se na změně dohodla německá kancléřka Angela Merkelová s premiéry spolkových zemí.

Mezi výjimky se zřejmě zařadí osoby, které nemohou podstoupit očkování například ze zdravotních důvodů, nebo ti, pro které neexistuje obecné doporučení pro podstoupení vakcinace – zejména těhotné ženy a děti. Zbylí občané budou pravděpodobně požádáni o absolvování vakcinace, informuje německý Der Spiegel.

„Cílem je určitě zvýšit tlak na lidi, kteří se ještě nebyli naočkovat, i když by se tím mohli před virem chránit. Má to zvýšit motivaci k očkování. Mnoho lidí již cítí, že s imunitní ochranou je to mnoho snazší,“ uvedl pro německý web virolog Marco Binder.

Dalším opatřením, které má lidi přesvědčit o potřebě očkování, je zpřísnění pravidla 3G. To v Německu značí povinnost prokázat bezinfekčnost očkováním (Geimpfte), dokladem o prodělání nemoci (Genesene), nebo testem (Getestete). Nejpozději od 23. srpna tak nebude možné navštívit celou řadu služeb a provozů v interiérech bez dokladu o bezinfekčnosti, pokud v daném regionu bude za sedm dní více než 35 nových případů infekce na 100 000 obyvatel.

Zpřísnění se dotkne mimo jiné návštěv nemocnic, pečovatelských domovů, interiérů restaurací, kulturních událostí, kadeřnictví, kosmetických salonů či posiloven. Při ubytování bude test vyžadován při příjezdu a poté dvakrát týdně. Testy nebudou muset předkládat očkovaní a uzdravení, děti do šesti let a také školáci.

„Mutace delta bohužel neznamená, že pandemie skončila. A bohužel ještě nejsme tam, kde bychom měli být, pokud jde o očkovací kvótu. A proto budou v budoucnu nezbytná také omezující opatření,“ cituje Der Spiegel kancléřku Merkelovou poté, co se s dalšími představiteli země dohodla na nových koronavirových pravidlech pro podzim a zimu.

Právě delta působí v Německu vrásky spolu se zkušenostmi z předešlého roku a půl, během kterého se nejedna země přesvědčila o tom, že situace se může vyvinout jakkoliv. „Je jasné, že čtvrtá vlna přichází a že rozhodně přijde na podzim,“ cituje web Deutsche Welle bavorského premiéra Markuse Södera. „Stávající míra infekce není dostačující na to, abychom byli bezstarostní.“

Podle Södera očkování zůstane dobrovolné. Ti, kdo vakcinaci odmítnou, ale budou muset převzít určitou odpovědnost. Podotýká také, že daňoví poplatníci nemohou pokrývat jejich testy navždy. Dosud mělo testování zemi vyjít na přibližně 3,7 miliardy eur.

Od začátku pandemie se v Německu s přibližně 83 miliony obyvatel prokazatelně infikovalo přes 3,8 milionu obyvatel, z nichž 91 853 zemřelo. Zotavilo se dosud přes 3,7 milionu osob, u nichž testy předtím prokázaly nákazu. Co se týče vakcinace, plně očkována je momentálně více než polovina tamních obyvatel.

Reklama

Doporučované