Hlavní obsah

Německá exportní mašina se zasekla. Nahodit ji bude stát miliardy

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vývoz z Německa v květnu pokračoval kvůli koronavirové krizi v propadu. Meziroční pokles však byl o něco mírnější než v dubnu, kdy se vývoz snížil nejvíce od roku 1950.

Článek

Německý vývoz padá, což je špatná zpráva. Dobrá zpráva naopak je, že se propad s uvolňováním opatření postupně vyrovnává. Přebytek německé bilance zahraničního obchodu se propadl na 7,1 miliardy eur (189,2 miliardy Kč) z loňských květnových 20,7 miliardy eur. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil německý statistický úřad.

Vývoz z Německa v květnu meziročně klesl o 29,7 procenta na 80,3 miliardy eur. Dovoz se snížil o 21,7 procenta na 73,2 miliardy eur. Proti dubnu však vývoz stoupl o devět procent a dovoz o 3,5 procenta.

Vývoz do zemí EU se v květnu proti stejnému měsíci loni propadl o 29 procent, z toho do zemí eurozóny o 29,1 procenta. Dovoz z EU se pak snížil o 25,2 procenta a ze zemí platících eurem rovněž o 25,2 procenta. Vývoz mimo EU klesl o 30,5 procenta a dovoz o 17,5 procenta.

Tempo poklesu vývozu bylo u jednotlivých zemí různé. Zatímco vývoz do Číny se snížil o mírnějších 12,3 procenta, vývoz do zemí těžce zasažených koronavirem prudce klesl. Vývoz do USA se propadl o 36,5 procenta a do Británie o 46,9 procenta.

Nejvíce zboží v květnu dorazilo do Německa z Číny. Dovoz vzrostl meziročně o 23,4 procenta na 10,7 miliardy eur. Dovoz z USA se snížil o 26,9 procenta a z Británie o 20,3 procenta.

Německá obchodní a průmyslová komora (DIHK) a Spolkový svaz německého průmyslu (BDI) očekávají za celý rok pokles vývozu o 15 procent. V příštím roce by pak měl vývoz mírně oživit, a pokud se situace výrazně zlepší, mohl by se zvýšit až o sedm procent, uvedl šéf oddělení pro zahraničí obchod DIHK Volker Treier.

Vývoz je spolu se soukromou spotřebou jedním z pilířů německé ekonomiky. Německá vláda odhaduje, že ekonomika země letos klesne o 6,3 procenta. To bude nejhorší propad od druhé světové války.

Reklama

Doporučované