Hlavní obsah

Německá hvězda Herthy Berlín přemýšlí o českém pasu. Možné je všechno, řekl Šilhavý v Seznamu

Davie Selke měl velké fotbalové sny: Hrát za dospělou reprezentaci Německa. Ta se mu ale ve 24 letech vzdaluje, a tak přemýšlí, že bude hrát za Českou republiku, odkud pochází jeho maminka.Video: Seznam Zprávy, DIGI Sport

 

Reklama

Získá fotbalová reprezentace ohromnou posilu do útoku? „Možné je všechno,“ řekl Jaroslav Šilhavý o víkendu ve studiu Seznam. Mluvil o hvězdě Herthy Berlín. Vytáhlý útočník s českými kořeny Davie Selke prý přestává věřit, že se prosadí v kádru německé reprezentace. A začal přemýšlet o českém pasu.

Článek

Davie Selke o víkendu zařídil jediný gól Herthy Berlín v remízovém zápase s Werderem Brémy. A od té doby se o něm hodně mluví. Utkání totiž čeští fanoušci mohli živě sledovat na TV Seznam a jeho host – reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý – ve studiu odtajnil český trumf: Vytáhlý útočník prý začal přemýšlet o tom, že by v budoucnu reprezentoval Českou republiku.

„Obávám se, aby nebyl Joachim Löw (trenér německé reprezentace, pozn. red.) rychlejší a pak bychom neměli šanci,“ řekl Šilhavý nejprve s úsměvem. Pak ale upřímně přiznal, že varianta vidět jednou Selkeho v českém dresu je skutečně na stole. „Možné je všechno. Mluvili jsem o tom s Láďou Daridou, oni se o tom bavili v klubu. Selke říkal, že asi nemá moc velkou šanci prosadit se do áčka německého nároďáku. Takže by mohl reprezentovat nás,“ upřesnil Šilhavý.

Kde se tahle myšlenka vzala?

Není to žádná náhoda, ani výstřel do tmy. Maminka Davie Selkeho je rodilá Češka, pochází z Lanškrouna, kde vysoký útočník část své rodiny dodnes navštěvuje.

„Do svých patnácti let jsem tam trávil většinu prázdnin. Teď už bohužel vídám příbuzné v Česku jen nepravidelně. Když se mi to podaří časově zařídit, snažím se je navštívit aspoň jednou, dvakrát ročně o svátcích,“ vyprávěl sám Selke v roce 2016 pro Prager Zeitung.

Výhodou je, že i když Selke česky příliš dobře nemluví, rozumí prakticky všemu.

Pokud by se skutečně rozhodl zažádat o český pas, neměly by v jeho cestě do národního týmu Jaroslava Šilhavého stát žádné překážky. A to i přesto, že Selke pravidelně nastupoval za mládežnické výběry Německa. V dresu jeho jednadvacítky dokonce v patnácti odehraných zápasech nastřílel devět gólů. Zahrál si za Německo i na olympiádě v Riu před třemi lety.

192 centimetrů vysoký útočník v minulé sezoně nastřílel za Herthu deset branek v Bundeslize a další čtyři v Evropské lize. O tom, že by patřil mezi žhavé kandidáty do základní sestavy české reprezentace, není pochyb. A to i přesto, že v probíhající sezoně se mu gólově příliš nedaří. Zatím branek i v součtu s víkendovou trefou nastřílel jen tři.

Začátek roku 2019 ho ale zastihl ve skvělé formě. K jednomu vstřelenému gólu přidal čtyři asistence, a to ho v tomhle kalendářním roce řadí na druhé místo produktivity v Bundeslize.

„Určitě platí, že Davie by si chtěl zahrát i na mezinárodní úrovni. Prioritu má Německo, ale pokud uvidí, že to je bez šance, je možné, že by se nebránil ani Česku. Dělali jsme si z toho i srandu. On mi povídal: Za pár let si spolu zahrajeme za Českou republiku. Budeme spolu na nějakém mistrovství v sestavě,“ řekl deníku Sport jeho český spoluhráč Vladimír Darida.

Faktem nicméně je, že z české strany žádný podnět hráče přesvědčit a se získáním českého pasu mu pomoct, dosud nepřišel, žádné kroky učiněny nebyly. „Je to v bodě nula. O hráči víme, ale nic jsme v tomto ohledu zatím nepodnikali,“ dodal manažer národního týmu Libor Sionko.

Reklama

Doporučované