Hlavní obsah

Německá města můžou zakázat jízdy naftových aut, rozhodl nejvyšší správní soud

Německá města bodu moci zakázat vjezd dieselových automobilů.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Zákazy jízdy dieselových automobilů v německých městech jsou právně přípustné. Rozhodl o tom Spolkový správní soud v Lipsku.

Článek

Řidiči musí počítat se zákazy jízdy naftových aut v některých německých městech. Spolkový správní soud v Lipsku rozhodl, že tyto zákazy jsou právně přípustné.

První zákazy jízdy by podle ochránců životního prostředí z organizace Deutsche Umwelthilfe, která případ iniciovala, mohly přijít už letos. Týkat se do budoucna mohou až několika desítek měst.

Spolkový správní soud rozhodoval o dvou případech, které se týkaly zpřísnění předpisů za účelem dodržet hraniční hodnoty oxidu uhličitého v ovzduší v Düsseldorfu a Stuttgartu.

Stuttgartský soud rozhodl, že nejefektivnějším nástrojem pro dodržení hodnot je úplný zákaz naftových aut ve městě. Nejvyšší správní soud s tím souhlasil. Zákaz tedy můžou zavést i jiná města.

Dopady verdiktu mohou být dramatické a nemusejí se týkat jen Německa. Pozorovatelé očekávají, že rozsudek bude mít vliv i na Českou republiku, kam může směřovat řada starších naftových aut z Německa, která nyní zřejmě výrazně ztratí na ceně. Dohromady je v Německu asi 15 milionů dieselových automobilů.

Reklama

Související témata:

Doporučované