Hlavní obsah

Německá nákaza dorazila. České firmy už pociťují úbytek zakázek

Zpomalení ekonomiky v Německu se promítlo do poklesu v českém průmyslu a stavebnictví.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tuzemský průmysl po červencovém růstu v srpnu klesl o 3,8 procenta, oznámil Český statistický úřad.

Článek

Německá nákaza jménem zpomalení ekonomiky už citelně zasáhla tuzemský průmysl. Po červencovém nečekaném růstu o více než pět procentních bodů tentokrát pilíř českého hospodářství klesá o 3,8 procenta, jak ukazují čerstvá data Českého statistického úřadu.

Ale ČSÚ není jediným zdrojem, který potvrzuje, že Česko nezůstane věčně imunní proti globálnímu poklesu ekonomiky. Svaz průmyslu a dopravy den před zahájením prestižního brněnského Mezinárodního strojírenského veletrhu vydal prohlášení, že první náznaky zpomalení už skutečně dorazily a že začínají být cítit i v českém průmyslu.

Podle svazu přibývá firem, které pozorují slábnoucí zahraniční poptávku. Průmyslová výroba v Německu se drží pod úrovní roku 2018 a německé firmy hlásí od začátku roku pokles zakázek.

„Česká a německá ekonomika jsou obchodně a vlastnicky provázané. Dopady vývoje v Německu tak pocítíme i u nás. Naše ekonomika ale zatím roste stále rychleji než německá,“ citovala agentura ČTK prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka.

V Česku padá zejména výroba počítačů a elektronických přístrojů a zpracování kovů, naopak rostl automobilový nebo farmaceutický průmysl, oznámil Český statistický úřad.

„Německo již začalo roznášet svou ekonomickou nákazu. Obětí je český průmysl, který je kvůli přílišné orientaci na subdodávky do zemí Evropské unie zranitelný. Do budoucna by se čeští průmyslníci měli více zaměřit na produkci koncových výrobků s vysokou přidanou hodnotou. Ty by měli vyvážet do celého světa,“ napsal hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Zpomalení se ale týká i stavbařů. Stavebnictví meziročně klesá o 3,7 procenta, zatímco při posledním hlášení statistiků – tedy za červenec – ještě rostlo o 6,5 procenta. Produkce v pozemním stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, ve srovnání s loňským srpnem klesla o 3,8 procenta. Inženýrské stavitelství, které tvoří z velké části dopravní infrastruktura a kde se o přísun investic stará hlavně stát, zatím roste o 1,1 procenta.

Mírné oživení je poznat také na bytech, ale to proto, že před rokem byla jejich výstavba prakticky utlumená. V srpnu začali stavbaři stavět o 3,1 procenta bytů více a o 3,3 procenta víc jich také dokončili.

Reklama

Doporučované