Hlavní obsah

Německá neonacistka, obžalovaná z několika vražd: Zabíjeli moji přátelé, ne já

Beate Zschäpeová u soudu.

Reklama

Rozsudek nad Beatou Zschäpeovou bude vynesen příští středu. Členka německé neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí je obžalovaná z vytvoření teroristické buňky, která vraždila lidi tureckého a řeckého původu v Německu. Beata Zschäpeová v závěrečné řeči znovu popřela, že se na vraždách jakkoliv podílela.

Článek

Členka německé neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí (NSU) Beata Zschäpeová se v úterý v závěrečné řeči svého procesu znovu distancovala od zločinů, které spáchali její nyní již mrtví přátelé z NSU Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt. Předseda soudního senátu stanovil, že rozsudek bude vynesen příští týden ve středu.

Zschäpeová spolu s Mundlosem a Böhnhardtem podle obžaloby v roce 1998 vytvořila teroristickou buňku, která po celém Německu zavraždila z rasové nenávisti devět lidí tureckého a řeckého původu a německou policistku. Trojici jsou připisovány i dva bombové útoky v přistěhovaleckých čtvrtích Kolína nad Rýnem, jež si vyžádaly přes 20 zraněných, a 15 přepadení bank.

„Prosím neodsuzujte mě zástupně za něco, co jsem nechtěla udělat a ani neudělala,” prohlásila dnes podle agentury DPA Zschäpeová v závěrečné řeči před vrchním zemským soudem v Mnichově. Zopakovala také, že nevěděla, proč si oba pachatelé, Mundlos a Böhnhardt, své oběti na různých místech vybrali.

Po více než pěti letech se proces chýlí ke konci. Předsedající soudce Manfred Götzl dnes oznámil, že rozsudek nad Zschäpeovou a čtyřmi dalšími spoluobžalovanými - pomahači Národněsocialistického podzemí - soud vynese 11. července.

Mundlos a Böhnhardt vraždy spáchali během čtrnáctiletého působení v ilegalitě. Během nynějšího procesu se měla vyjasnit míra případné spoluviny na těchto zločinech Zschäpeové a ostatních spoluobžalovaných. Spolkové státní zastupitelství považuje Zschäpeovou za spolupachatelku a navrhlo pro ni doživotní trest vězení. Obhájci naopak tvrdí, že jejich mandantka je nevinná a žádají její propuštění.

Reklama

Související témata:

Doporučované