Hlavní obsah

Německá policie hledá Syřana, který měl v bytě výbušninu. O pomoc žádá i Česko

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Bez komentáře: Policie hledá v Chemnitzu muže podezřelého z přípravy bombového útoku. Vyklidila část sídliště.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Policie zatím zadržela tři podezřelé, kteří byli s mužem v kontaktu. V Německu platí zvýšená bezpečnostní opatření.

Článek

V souvislosti s dnešní rozsáhlou policejní akcí na sídlišti v německém Chemnitzu (Saské Kamenici) vyhlásila saská policie pátrání po dvaadvacetiletém Syřanovi. Džábir Bakr je podezřelý z plánování bombového útoku. Bakr zatím zadržen nebyl, policisté předběžně zatkli tři muže, kteří s ním měli být v kontaktu. Informovala o tom saská policie. Podrobnosti o místu či termínu útoku nesdělila. O pomoc při pátrání po Bakrovi Němci požádali i českou policii.

Agentura DPA s odvoláním na zdroje z bezpečnostních kruhů uvedla, že chystaný útok by mohl mít islamistické pozadí. Další německá média spekulují, že Syřan mohl být napojen na takzvaný Islámský stát, oficiální potvrzení zatím chybí. Jisté ale je, že tip na Bakra saská policie dostala od Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV), který v Německu zastává roli civilní kontrarozvědky.

Policie dnes také informovala, že v bytě evakuovaného domu ve městě Chemnitz, které leží nedaleko českých hranic, našla několik stovek gramů vysoce výbušné látky, jež byla velmi dobře schovaná, a proto ji policisté nalezli až odpoledne. Bude potřeba další evakuace osob ze širšího okolí.

Desítky policistů i speciální jednotky dnes od rána zasahují na panelovém sídlišti Fritze Heckerta, kde vnikly do jednoho z bytů. Podezřelý v něm ale nebyl. Na sídlišti následně došlo k zadržení jednoho z trojice mužů.

Zvýšená bezpečnostní opatření byla zavedena na berlínském letišti Schönefeld.

Reklama

Související témata:

Doporučované