Hlavní obsah

Německá policie vyklízí „domy na stromech“ kvůli těžební společnosti

Policisté měli povolení použít „donucovací opatření”, ke kterým také přistoupili.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

O 12 tisíc let starý les Hambach v Severním Porýní-Vestfálsku vedou aktivisté letité spory. Hvozd patří energetické společnosti RWE. Nyní, když chtěli stromy pokácet těžaři, snažili se jim v tom aktivisté zabránit. Proto nastoupili do lesa k zásahu policisté.

Článek

Policisté nastoupili do lesa ve čtvrtek ráno. Jejich úkolem bylo zbavit koruny stromů provizorních obydlí aktivistů, kteří chtěli blokovat cestu těžařům energetické společnosti RWE.

Televize CNN označila střet za „stěžejní moment ve válce mezi obnovitelnými zdroji a tepelnými elektrárnami, která Německem zmítá”.

Podle statistik Eurostatu poskytují uhelné elektrárny spalující také dřevo až 40 procent energie pro celou zemi. Z územních plánů a geografických map pak vyplývá, že les Hambach se za posledních 40 let, co ho RWE vlastní a těží z něj, zmenšil na 10 procent původní rozlohy zhruba pěti a půl tisíc hektarů.

Stovky těžkooděnců vyrazily do lesnatého porostu poté, co obdržely hlášení o „nevyhnutelném” střetu s aktivisty. Policisté měli nařízeno „vyčistit” stromová obydlí kvůli bezpečnostnímu riziku a v případě kladení odporu měli povoleno použít i „donucovacích opatření”.

Operaci ve středu požehnal ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet (Křesťanskodemokratická unie - CDU), který popsal přítomnost aktivistů v lese jako „ilegální okupaci”.

Environmentální hnutí jsou kvůli kácení stromů v Hambachu ve sporu s RWE již mnoho let. V pondělí proběhlo mezi aktivisty a zástupci energetické společnosti jednání, které však nedospělo k žádné domluvě. Na zastánce ekologických řešení jsou těžařské postupy v lese příliš rychlé.

„Letošní čistky v lese jsou nezbytné. Těžařské společnosti musí mít přístup ke své činnosti, kterou zajistí zásoby uhlí na další dva roky,” vysvětlovalo RWE ve svém prohlášení, kde se zavázalo k vysazení více jak deseti milionů stromů v těžební oblasti na Rýnsku.

CNN uvádí, že i přestože Německo investovalo do obnovitelných zdrojů miliardy a do roku 2020 chce redukovat skleníkové plyny o 40 procent, země stále zůstává závislá na uhlí. Za posledních 30 let se počet tepelných elektráren na území státu až ztrojnásobil s tím, že dost jich je kvůli Hambachu právě v Severním Porýní-Vestfálsku.

Reklama

Doporučované