Hlavní obsah

Německá policie zatkla další dva muže v souvislosti s vraždou politika CDU

Německá policie pokračuje v šetření vraždy Waltera Lübckeho.Video: Seznam. cz

 

Reklama

Obvinění se měli podílet na prodeji zbraní Stephanu Ernstovi, který pravděpodobně zavraždil politika Waltera Lübckeho z Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Článek

Němečtí policisté v noci na čtvrtek zadrželi dvojici mužů, kteří se údajně podíleli na prodeji zbraní vrahovi politika vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Waltera Lübckeho. Našli také několik zbraní již dříve zadrženého pravicového extremisty Stephana Ernsta, který se k činu přiznal. Informovaly o tom rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR a list Süddeutsche Zeitung.

Vražda Lübckeho byla podle všeho prvním takovým činem vůči politikovi motivovaným pravicovým extremismem v dějinách spolkové republiky. V Kasselu, kde se vražda stala, ve čtvrtek demonstrovalo 10 000 lidí proti násilí spojeným s krajní pravicí.

Policisté našli zbraně a munici díky přiznání Ernsta, který jim řekl, že zbraně skladuje pod zemí v areálu svého zaměstnavatele. „Jednalo se o pět velice nebezpečných zbraní včetně brokovnice a izraelského samopalu Uzi i s municí,“ řekl komentátor Seznamu Jiří Hošek. „Takže pokud by Stephan Ernst ve svých činech pokračoval, mohl být velmi nebezpečný.“

Na základě výpovědi radikála pak policie zadržela čtyřiašedesátiletého muže podezřelého z prodeje zbraní a třiačtyřicetiletého muže, který údajně obchod zprostředkoval. První z nich žil v západoněmeckém Severním Porýní-Vestfálsku, druhý v okolí hesenského Kasselu. Německé nejvyšší státní zastupitelství nyní pro oba žádá vzetí do vazby.

Vyšetřovatelé mají za to, že dvojice věděla o pravicovém radikalismu Ernsta a také o tom, že zbraně může použít k politicky motivované vraždě. O konkrétních plánech ale zřejmě netušila. Není ale vyloučené, že se oba také pohybovali v pravicově extremistických kruzích. Přinejmenším při prohledání bytu muže podezřelého ze zprostředkování obchodu našla policie předměty upomínající na dobu nacismu.

Nejvyšší státní zastupitelství dále uvedlo, že Ernst sám zbraně také prodával. V této souvislosti vyšetřují německé úřady další dva podezřelé.

Německý ministr vnitra Horst Seehofer dnes v Berlíně při představení zprávy kontrarozvědky za loňský rok zdůraznil, že přiznáním podezřelého Ernsta vyšetřování případu rozhodně nekončí. Je potřeba zjistit vše o jeho pozadí. „Německé úřady pracují s velkým úsilím na tom, aby zjistily, jestli měl podporu uvnitř nebo vně pravicově extremistických kruhů," poznamenal Seehofer. Podle něho vražda celou německou politickou scénu hluboce šokovala.

V Kasselu dnes demonstrovalo proti násilí krajní pravice podle policie a města na 10 000 lidí, informovala agentura DPA. Akci svolalo město společně s dalšími institucemi a organizacemi s cílem dát najevo nesouhlas s rozdělením společnosti a naopak ukázat tolerantnost, demokratičnost a pokojnost regionu.

„Nejsme hnědou bažinou národa. Jsme pokojní, tolerantní a otevření světu. Pro nenávist, poštvávání, teror a odmítání ostatních u nás není místo," prohlásil kasselský primátor Christian Geselle. Sociálnědemokratický (SPD) politik dále zdůraznil, že je třeba aktivně řešit výzvy spjaté s integrací a migrací, a ne je zamlčovat.

Pětašedesátiletý Lübcke, který byl vysoce postaveným úředníkem místní správy v Hesensku, byl zastřelen začátkem června u svého domu v obci Wolfhagen. Motivem byl zřejmě jeho otevřený přístup k migrantům. Spolkový ministr vnitra Horst Seehofer ale zatím čin neoznačil za politickou vraždu. „V Německu je velká úcta k tomu nepředjímat a neovlivňovat soud,“ řekl Hošek. „Také se musí rozkrýt motivy pravděpodobného pachatele, který údajně jednal v návaznosti na Lübckeho výroky v imigrační politice.

Podezřelý Stephan Ernst byl německým úřadům známý kvůli svému dřívějšímu zapojení do pravicově extrémní scény. V posledních letech jej ale německé úřady cíleně nesledovaly. Pětačtyřicetiletý muž byl v minulosti opakovaně souzen, mimo jiné za pokus o útok trubkovou bombou na uprchlickou ubytovnu nebo za vážné zranění přistěhovalce, čehož se dopustil ve vazbě.

Útoky na politiky se v Německu v posledních letech odehrávají stále častěji. K nejznámějším patří pokus o vraždu současné primátorky Kolína nad Rýnem Henriette Rekerové z roku 2015, při němž málem přišla o život, a předloňský útok nožem na starostu západoněmecké obce Altena Andrease Hollsteina (CDU). V obou případech byl důvodem napadení nesouhlas se vstřícným přístupem těchto politiků k migraci.

Reklama

Doporučované