Hlavní obsah

Německá policie zatkla šestici pravicových radikálů. Chtěli útočit na cizince v Chemnitzu

Foto: Reuters

Fotografie z jedné z protimigračních demonstrací v Chemnitzu.

Reklama

Na policejním zásahu v Sasku se podle DPA podílela více než stovka příslušníků saské policie.

Článek

Německé úřady zadržely ve spolkových zemích Sasko a Bavorsko šest mužů kvůli podezření z vytvoření teroristické pravicově extremistické organizace s názvem Revolution Chemnitz. Ta údajně plánovala útoky na migranty a podle agentury Reuters i na politiky. Podle spolkového státního zastupitelství bylo kromě toho prohledáno několik bytů a dalších prostor v Sasku, informovala agentura DPA.

Právě město Chemnitz (Saská Kamenice) se v uplynulých týdnech dostalo do centra pozornosti kvůli krajně pravicovým a neonacistickým projevům, včetně napadání přistěhovalců; incidentům předcházela vražda Daniela H., kterého 26. srpna ubodali údajní imigranti.

Na policejním zásahu v Sasku se podle DPA podílela více než stovka příslušníků saské policie.

Šestice zadržených je podezřelá, že spolu s 31letým Christianem K. založila krajně pravicovou teroristickou organizaci. Christiana K. přitom státní zastupitelství v Chemnitzu zadrželo už 14. září kvůli vážnému porušení veřejného pořádku. Muž je nyní ve vyšetřovací vazbě. O vazbě nově zadržené šestice se má rozhodnout během následujících dvou dnů.

Podle dosavadních zjištění jsou obvinění součástí chemnitzské scény radikálních fotbalových fanoušků, skinheadů a neonacistů a sami sebe považovali za vůdčí osobnosti pravicově extremistické scény v Sasku.

Někteří z účastníků protestů zvedali pravou ruku při imitaci nacistického pozdravu.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

Podle DPA jsou podezřelí, že plánovali napadání a ozbrojené útoky na cizince a politicky jinak smýšlející osoby. „K politicky jinak smýšlejícím řadí obvinění podle dosavadních zjištění i zástupce politického stranického spektra a příslušníky společenského establishmentu,“ uvedlo spolkové státní zastupitelství v Karlsruhe.

Obvinění se údajně snažili získat poloautomatické střelné zbraně. Pět z nich prý už 14. září v Chemnitzu napadlo několik cizinců mimo jiné skleněnými lahvemi a jednu osobu přitom zranili na hlavě.

Reklama

Doporučované