Hlavní obsah

Německá policie zmařila možný teroristický útok na vánoční trhy. Zabavila mobily, počítače a plány města

Teroristé plánovali zaútočit na vánoční trhy v německém Essenu.

 

Reklama

Německá policie podnikla v úterý rozsáhlou razii, zaměřila se na domnělé členy organizace Islámský stát. Zatkla šest mužů - Syřanů. V bytě v Essenu našla plán města s vyznačenými vánočními trhy. Zda mělo dojít k útoku, policie zatím nepotvrdila.

Článek

Německá policie podnikla v úterý rozsáhlou razii proti podporovatelům takzvaného Islámského státu. Jejich byty prohledala v několika německých městech. Konkrétně šlo o Kassel, Hannover, Lipsko a Essen. Právě o zásahu v Essenu se v německých médiích objevuje nejvíce informací.

Policie tam prohledala celkem dva byty a jednoho muže zadržela. Při razii zabavila mobilní telefony, počítače, ale také plány města. Na těch měli mít Syřané označena místa, kde se každoročně konají vánoční trhy.

„K fámě, že mělo jít o plány útoku na vánoční trhy v Essenu, se zatím nebudeme vyjadřovat. V tuto chvíli musíme provést další šetření. Zatím nemůžu říct, jak konkrétní plány skupina z Essenu měla,” uvedl mluvčí úřadu generálního prokurátora ve Frankfurtu Alexander Badle.

Do razií bylo zapojeno kolem 500 policistů ve čtyřech spolkových státech. Všech šest zatčených mužů dorazilo do Německa zároveň s přílivem uprchlíků z Blízkého východu. Následně v zemi požádali o azyl. Čtyři radikálové dorazili do Německa už v roce 2014, ostatní dva přišli v následujících třech letech.

K zatčení došlo jen měsíc před prvním výročím teroristického útoku v Berlíně. Na vánočních trzích tehdy útočil neúspěšný žadatel o azyl původem z Tuniska, který tam zabil dohromady 12 lidí. Dalších 50 zranil. Útočník zemřel o několik dní později v přestřelce s italskou policií v Miláně.

Reklama

Doporučované