Hlavní obsah

Německá policie zvýšila bezpečnostní opatření na letištích, ve Stuttgartu vyšetřují možný útok

Na německých letištích zavedli zvýšená bezpečnostní opatření.Video: Eva Krchová, AP

 

Reklama

Německá policie v pátek prohledala několik bytů na západě země v souvislosti s podezřením, že čtveřice osob plánovala teroristický útok, a snažila se proto získat důvěrné informace o bezpečnostních opatřeních na letišti ve Stuttgartu. Podle serveru Spiegel Online byly mezi prohledanými byty i příbytky salafistů, tedy přívrženců radikálního výkladu islámu. Od čtvrtka jsou zvýšena bezpečnostní opatření nejen na letišti ve Stuttgartu, ale po celém Německu.

Článek

Policisté prohledali několik bytů ve spolkových zemích Bádensko-Württembersko a Severní Porýní-Vestfálsko. Podle DPA na jihozápadě země prohledala policie jeden objekt, v oblasti západoněmeckých Cách dva.

Státní zastupitelství ve Stuttgartu v pátek oznámilo, že bylo zahájeno vyšetřování vůči čtyřem osobám, které jsou podezřelé z přípravy vážného protistátního násilného činu. Tímto způsobem německé úřady obyčejně označují terorismus.

Letiště ve Stuttgartu a následně i všechna další německá letiště ve čtvrtek zvýšila bezpečnostní opatření poté, co vyšlo najevo, že se několik lidí pokusilo zjistit podrobnosti o jejich bezpečnostních opatřeních. Na letišti v metropoli Bádenska-Württemberska dnes dál hlídkují policisté se samopaly.

Minulý týden údajně upadli titíž lidé, kteří jsou nyní podezřelí ze špehování ve Stuttgartu, v podezření francouzské policie, když pořizovali fotografie terminálu na pařížském letišti Charles de Gaulle. Automobil, kterým do Francie přijeli, měl podle DPA státní poznávací značku ze západoněmeckých Cách a patřil 48letému salafistovi marockého původu. Jeho syna pak zachytily videokamery právě na letišti ve Stuttgartu.

Před možným teroristickým útokem na letiště v blízkosti francouzsko-německé hranice podle DPA varovali před časem evropské tajné služby i zpravodajci z Maroka.

Zvýšená bezpečnostní opatření dopadla na německá letiště v předvánoční čas, kdy tradičně cestuje mnohem více lidí než běžně. Nyní nejvíce střežené stuttgartské letiště očekává, že dnes terminálem projde 35 tisíc cestujících. To je zhruba o 10 tisíc více než v běžný pracovní den.

Reklama

Doporučované