Hlavní obsah

Německá spolková země zastavila kvůli podvodům podporu živnostníkům

Foto: Stephan/Flickr

Severní Porýní-Vestfálsko je nejlidnatější spolkovou zemí. A také jednou z nejprůmyslovějších.

Reklama

Z pomoci živnostníkům, kterou Severní Porýní-Vestfálsko chtělo chránit drobný byznys, se stal případ pro policii. Podvodníci zfalšovali stránky pro podávání žádostí, vylákali údaje žadatelů a na oficiální web si došli pro peníze.

Článek

Kvůli těmto excesům musela tamní spolková vláda výplatu okamžité pomoci zastavit. Učinila tak ve spolupráci s policií, sdělilo ministerstvo hospodářství největší německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Informaci přinesl list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Jak úřady sdělily, internetoví podvodníci podvrhli elektronické formuláře žádosti o příspěvek, údaje v nich uvedené pak použili na oficiálních stránkách, s tím rozdílem, že peníze z těchto podvodných žádostí mířily na jiný účet. Policie poprvé před „bezskrupulózními podvodníky vydělávajícími na koronakrizi“ varovala ve středu večer.

Kolika žádostí se vyšetřování bude týkat, není zatím jasné, protože se policejní práce teprve rozbíhá. Protože se však objevily dokonce reklamy na vyhledávačích, které nabízely zprostředkování pomoci, mohou být počty postižených docela vysoké. V uplynulých týdnech totiž úřady zaevidovaly statisíce žádostí.

Kromě zemských ministerstev dává podporu podnikům také spolková vláda. Podnikatelé do pěti zaměstnanců, kterým koronavirus zavřel byznys, mohou žádat až o 9000 eur (téměř 250 tisíc Kč), podniky do deseti zaměstnanců mohou získat až 15 000 eur (více než 400 tisíc Kč) a firmám do 50 zaměstnanců úřady slibují až 25 000 eur (necelých 700 tisíc Kč).

Příjem žádostí však podle ministerstva hospodářství Severního Porýní-Vestfálska běží dál.

Reklama

Doporučované