Hlavní obsah

Německá televize se musí omluvit polským odbojářům, rozhodl soud

Foto: Profimedia.cz

Záběr ze seriálu Válečná generace z roku 2013.

Reklama

Odvolací soud v Krakově dnes potvrdil předchozí rozsudek soudu nižší instance odsuzující německou stanici ZDF k omluvě někdejším bojovníkům polského odboje, které rozhořčilo antisemitské zpodobnění v seriálu o druhé světové válce.

Článek

Seriál Unsere Mütter, unsere Väter líčící válku z pohledu obyčejných Němců, pěti berlínských přátel, vysílala Česká televize pod názvem Válečná generace. U polského soudu zažaloval seriál někdejší varšavský povstalec a osvětimský vězeň Zbigniew Radlowski (96) podporovaný světovým sdružením bývalých vojáků Zemské armády (Armia Krajowa, AK), která byla hlavní silou polského odbojového hnutí proti nacistické okupaci a za války čítala až 400 000 členů.

Podle verdiktu se ZDF musí AK omluvit za to, že naznačovala, že odbojová organizace měla antisemitský charakter. Německá stanice má své omluvy zveřejnit v Polsku a Německu a také po dobu tří měsíců na svých internetových stránkách. Verdikt je pravomocný, uvedla polská televize TVP na svém webu.

„Na omluvě nám nejvíce záleželo,“ řekla polské televizi advokátka Radlowského Monika Brzozowská-Pasieková.

ZDF se proti rozhodnutí soudu prvního stupně z prosince 2018 odvolala. Argumentovala, že záměrem nebylo popírat historickou pravdu ani zmenšovat odpovědnost Němců za holokaust.

Jedním z hrdinů seriálu je německý Žid, kterému se podařilo uprchnout z transportu do vyhlazovacího tábora v Osvětimi-Březince ležícího v anektované části předválečného Polska a připojit se k polským odbojářům z AK. Ti jsou vykresleni v seriálu jako přesvědčení antisemité, což v Polsku vyvolalo vlnu protestů, poznamenala agentura AFP.

Odbojářů se dotkly hlavně scény naznačující, že polské obyvatelstvo prodávalo vojákům AK potraviny za podmínky, že je nedostanou Židé. Jiná scéna zase zachycovala útok AK na vlak převážející vězně, které ale odbojáři nechají svému osudu s vysvětlením, že „to jsou Židé a ti jsou horší než komunisté“.

Antisemitismus je dodnes v Polsku citlivou otázkou. Předloni Varšava zrušila svou účast na plánovaném summitu Visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko) s Izraelem v Jeruzalémě kvůli výroku tehdejšího úřadujícího ministra zahraniční Jisraele Kace, že Poláci „nasáli svůj antisemitismus s mateřským mlékem“.

Polsko bylo domovem jedné z největších židovských komunit na světě až do druhé světové války, během níž nacisté vyvraždili na tři miliony polských Židů. Pro mnoho Poláků je dodnes obtížné přijmout skutečnost, že se někteří příslušníci tohoto národa podíleli na pronásledování Židů. Na druhou stranu existují tisíce doložených případů, kdy Poláci nasazovali život za záchranu pronásledovaných Židů.

Reklama

Doporučované