Hlavní obsah

Německé dálnice už nebudou zadarmo, tolik nově zaplatíte na mýtném

Dálnice v Německu budou zpoplatněné.

 

Reklama

Rozhodnutí oponovaly některé země Evropské unie společně s Českem.

Článek

Řidiči osobních aut musejí počítat s tím, že budou od roku 2018 nebo 2019 platit za jízdu na německých dálnicích. Návrh, který odhlasovala německá vláda a proti němuž má výhrady několik evropských zemí včetně Česka, by měl bez větších problémů schválit i parlament.

Například ceny za desetidenní mýtné, jež zřejmě bude využívat i řada Čechů, se mají pohybovat v závislosti na množství emisí, které daný vůz produkuje, v rozmezí od 2,5 eura do 25 eur (zhruba 68 až 675 korun). Nejdražší roční mýtné bude stát 130 eur (3 500 korun).

Spolková republika už sice má platný zákon o mýtném pro osobní auta, poplatky ale i kvůli výhradám Evropské komise a protestům dalších zemí zatím nezavedla. Původní zákon počítal s tím, že majitelé aut registrovaných v Německu budou od platby za jízdu na dálnicích de facto osvobozeni, protože se jim přesně o zaplacenou částku sníží daň z motorových vozidel. Řidiči z ostatních zemí Evropské unie by tím ale byli podle EK diskriminováni.

Nový návrh, s nímž už Evropská komise vyjádřila souhlas, vychází z toho, že Berlín může německým řidičům náklady na poplatky kompenzovat v závislosti na tom, jak ekologickým vozem jezdí. Majitelé aut s velmi nízkými emisemi tak nyní získají ještě větší úlevu, než kolik zaplatí na mýtném.

I tento postup ale některé země osmadvacítky považují za diskriminační, protože znamená, že se všem Němcům náklady na mýtné přinejmenším vrátí, a poplatky tak ve skutečnosti budou platit pouze cizinci.

Reklama

Související témata:

Doporučované